"Ik ben iemand zonder diploma’s. Alles wat ik geleerd heb is via de praktijk.”

Dit is een van de uitspraken van Johan Cruijff, de ras Amsterdammer. Goed voetballen kon hij en zeker het eenvoudig uitleggen ervan. Op de Hogeschool van Amsterdam wordt ook uitgelegd hoe het spelletje werkt, het spel over inkoop en verkoop. Bert Zwiep en Joke Rodenhuis hebben recent de minor Inkoop & Verkoop ontwikkeld voor de Hogeschool van Amsterdam en bereiden studenten voor op de uitdagingen waar een inkoper of verkoper mee te maken krijgt in de praktijk. In Nederland werden deze twee vakgebieden niet eerder met elkaar gecombineerd. Rudie van der Beek en Jochem Vreugdenhil van In2Talent besloten hen op te zoeken voor een interview en nemen u mee in hun enthousiasme over de minor inkoop en verkoop. In dit artikel leest u waarom het volgens Bert en Joke zo belangrijk is om juist deze twee vakgebieden met elkaar te combineren.

Waar gaat het over?
De minor is een excellente minor waar studenten praktisch leren hoe het inkoop en verkoop vak werkt.  Op dit moment nemen 30 enthousiaste studenten deel aan de minor. De meeste studenten kiezen voor deze minor, omdat in hun bachelor curriculum nauwelijks les wordt gegeven over het vak inkoop. Andere studenten volgen deze minor om de wisselwerking tussen inkoop en verkoop te ontdekken.

Student Noa: Ik heb bewust voor deze minor gekozen, omdat ik benieuwd ben hoe een inkoper en verkoper denkt en handelt in de praktijk. De minor laat heel duidelijk zien hoe je het aspect van beide kanten kunt bekijken. Inkoop en verkoop komt in elke organisatie terug, dus het is voor mij ook een strategische keuze, want ik weet namelijk zeker dat ik hier later iets aan heb.


De docenten Bert en Joke hebben duidelijk voor ogen wat zij met deze minor willen bereiken. Zij willen in één semester basiskennis meegeven over het inkoop en verkoop vak, en hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Er zit een groot verschil tussen de theorie en de praktijk. Vanuit een boek leren studenten niet hoe je omgaat met een offerte van een leverancier. En waar loop je tegenaan als je een offerte moet opstellen als verkoper of juist moet beoordelen als inkoper?

Daarom bestaan de modules grotendeels uit praktijklessen om een realistisch beeld van de werkelijkheid te schetsen. Praktijkles is bijvoorbeeld het schrijven van een offerte, en die vervolgens presenteren aan inkopers. Daardoor leren studenten inkopers te overtuigen van hun product of dienst. Het is handig dat studenten ervaren hoe zo’n inkoop- en verkoopproces werkt. Dus ook welke ‘shit’ een verkoper over zich heen krijgt van een inkoper. Bert en Joke willen de studenten meegeven dat het in de praktijk soms best hard en speels kan zijn. Dat leer je niet vanuit een boek, dat moet je echt ervaren!

De minor heeft een aantrekkelijk karakter, omdat er is gekozen voor een afwisselend programma, waarbij er een hoge mate van zelfstandigheid van de studenten wordt verwacht. Studenten lossen onder andere praktijkcasussen op, volgen interessante gastcolleges, doen mee aan een salesgame en bezoeken beurzen met een inkoop- en verkoopbril op. Er worden zoveel mogelijk externe bedrijven bij de opdrachten en projecten betrokken, zodat de studenten ook aan de ‘ervaringsexperts’ advies kunnen vragen over inkoop en verkoop. Op die manier ontdekken de studenten nog beter hoe het er in de praktijk aan toe gaat, worden zij goed voorbereid op de toekomst en in tegenstelling tot Johan Cruijff krijgen studenten wel een diploma voor hun praktijk ervaring.  

Student Noa: De docenten weten waar ze over praten, het zijn mensen uit de praktijk die hun ervaringen op een inspirerende manier delen. Natuurlijk wordt er regelmatig in groepsverband gewerkt. Een voorbeeld hiervan is de salesgame, waarbij ik met medestudenten moest toewerken naar het indienen van een offerte. Tijdens de samenwerking leerden we elkaars kwaliteiten en valkuilen kennen en konden we elkaars sterke en zwakke punten benutten.


De ideale combinatie
Deze minor heeft dé ideale combinatie, want elke student komt uiteindelijk aan één kant van de tafel. Je bent de inkopende partij of de verkopende partij, waardoor deze minor eigenlijk voor elke student meerwaarde heeft. De studenten die zich voor deze minor aanmelden komen vanuit verschillende richtingen. Voornamelijk commerciële studenten kiezen voor deze minor, omdat in hun opleiding weinig wordt verteld over het inkoopvak. En dat zijn volgens Bert en Joke juist de meest geschikte inkopers! 

Zij hebben er verder voor gekozen om, inkoop en verkoop met elkaar in één minor te combineren, omdat het in beide werelden essentieel is om consultancy vaardigheden te ontwikkelen, de juiste vragen te stellen en de behoefte van je gesprekspartner zo goed mogelijk te begrijpen. Vooral op het laatste punt kunnen inkopers nog zoveel leren van verkopers, want verkopers zijn mondiger, voelen zich vrijer en beschikken van nature over nieuwsgierigheid waardoor zij kritische vragen stellen. Deze vaardigheden zijn voor een inkoper juist interessant, want de organisatie moet aantrekkelijk zijn voor leveranciers om mee samen te werken. Daarom hebben inkopers een salesachtergrond nodig.

Student Noa: “Dit is de leukste minor ooit!” zei ik tijdens de minormarkt waar ik deze minor mocht promoten. De minor heeft mij veel gebracht, met name op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. Door de module adviesvaardigheden heb ik geleerd hoe ik eenvoudig de juiste behoefte kan achterhalen, hoe ik kan reageren op voorstellen van bijvoorbeeld leveranciers, en hoe ik mijn collega’s zonder oordeel kan vertellen dat ik het ergens niet mee eens ben. Uiteraard vertel ik ook aan potentiële kandidaten voor de minor dat iedere organisatie moet inkopen en verkopen en daarom is deze minor zo waardevol. Ik ben in ieder geval klaar voor het bedrijfsleven!


Met deze minor hopen Bert en Joke ook te bereiken dat inkopers de behoefte van hun organisatie beter leren vertalen naar de markt. En dat inkoop wordt gezien als de partner waarmee de beste resultaten worden behaald. Dat kan alleen als inkopers meer gaan samenwerken met hun collega’s, zich verdiepen in hun behoefte en op basis daarvan de juiste leveranciers uitnodigen. Door het commerciële en ondernemende karakter van deze minor beschikken de studenten over deze vaardigheden en hebben zij een voordeel ten opzichte van de studenten die enkel een minor volgen over het inkoopvak.

Waarom wij als In2Talent deze minor ondersteunen
Vanaf de oprichting zijn Rudie van der Beek en Jochem Vreugdenhil van In2Talent betrokken bij de minor. “Wij hebben Bert benaderd, omdat wij vanuit onze ervaring zien hoe waardevol het is om deze commerciële vaardigheden toe te passen binnen het vak inkoop. Wij zijn er namelijk van overtuigd dat het ook als inkoper essentieel is om te realiseren met welke leveranciers winstgevende klanttevredenheid wordt behaald.” Daarom is het supporten van deze minor een ideale match voor In2Talent.

Rudie en Jochem: “Het valt ons op dat de studenten enthousiast deelnemen aan de gastcolleges. Dat komt volgens de studenten met name omdat wij met hen delen hoe wij recent als inkopers zijn begonnen, wat ons motiveert en wat persoonlijke ontwikkeling ons heeft gebracht. Tijdens de gastcolleges benadrukken wij het belang van persoonlijke ontwikkeling, zodat studenten zich meer bewust worden van het effect van hun gedrag op hun omgeving. Daarom leren zij beter begrijpen wat er nodig is bij een inkoopvraagstuk. Bewustwording en waardegericht inkopen met elkaar combineren resulteert volgens ons in een win-win-situatie. Wij geloven dat de studenten met deze minor beter aansluiten bij de behoefte van de markt.”