Tips & Tricks voor de verdediging van jouw scriptie

Maandenlang heb je met veel inzet gewerkt aan je onderzoek. En nu is het eindelijk tijd voor de laatste horde: de verdediging. Om je goed voor te bereiden op jouw verdediging lees je vanzelfsprekend de eisen door waarop je wordt beoordeeld. Eén ding is zeker, de beoordelaars gaan je het hemd van je lijf vragen en daarom geven wij jou een aantal tips om nog beter voor de dag te komen!

Gebruik tussentijdse feedback als graadmeter voor succes

Gedurende je onderzoek zijn er meerdere momenten geweest waarbij je feedback hebt ontvangen op jouw scriptie. Misschien heb je te horen gekregen dat je onwijs lekker bezig bent, of dat er nog veel werk aan de winkel is om die voldoende binnen te harken. Ga voor jezelf nog eens na welke feedback je hebt ontvangen op jouw onderzoek en in hoeverre je aan de slag bent gegaan met deze feedback. Heb je tussentijds voornamelijk positieve feedback ontvangen op jouw onderzoek vanuit de onderwijsinstelling en organisatie? Dan kun je er vanuit gaan dat je verdediging een formaliteit wordt. Jouw scriptie is namelijk de basis voor jouw verdediging.

Laat je scriptie óók lezen door een leek

De beste voorbereiding voor jouw verdediging is je scriptie laten lezen door een leek. Iemand die echt totaal geen verstand heeft van het onderwerp waarnaar jij onderzoek hebt gedaan. Dat kunnen je ouders zijn, je vrienden of de buurman. Einstein sprak ooit de legendarische woorden: “Als je het niet eenvoudig kunt uitleggen, snap je het zelf niet.” Je zult ontdekken dat leken verassende vragen stellen over jouw onderzoek, waardoor je wordt uitgedaagd om alles tot in detail te verklaren. Dat is gelijk een mooie oefening om te testen of je elk onderdeel van je onderzoek uiteindelijk eenvoudig kunt uitleggen aan de beoordelaars.

Check bij je collega’s hoe zij reageren op jouw advies

Als onderzoeker ben je objectief en kritisch aan de slag gegaan met jouw onderzoeksvraag. Voorop staat dat je hebt onderzocht welke aanbevelingen het beste resultaat opleveren voor de organisatie. Een objectief en kritisch advies wordt alleen niet altijd met gejuich ontvangen door de organisatie. De voornaamste redenen hiervoor zijn, dat er onvoldoende tijd en budget beschikbaar is om jouw advies uit te werken of omdat jouw advies niet aansluit bij de verwachte uitkomst van het onderzoek. Voorafgaand aan je verdediging doe je er daarom goed aan om je collega’s te vragen wat zij van jouw advies vinden. Zo kom je erachter welke beren men nog op de weg ziet om jouw advies succesvol te implementeren. Hiermee laat je tijdens je verdediging ook zien dat je proactief hebt onderzocht in hoeverre jouw advies kans van slagen heeft.

Kom stralend voor de dag

Vergeet niet dat de verdediging jouw moment is om te stralen! Het gaat ten slotte over het onderzoek dat jij hebt uitgevoerd. Trek dus je mooiste outfit uit de kast en zorg voor een verzorgd uiterlijk. Ook wanneer je een presentatie geeft is het belangrijk om aandacht te geven aan een verzorgde vormgeving. Dit zal sowieso een positief effect hebben op de beoordeling van jouw verdediging. Bij sommige verdedigingen is er ook ruimte voor zelfreflectie. Geef hierbij aan welke dingen je niet zo handig hebt aangepakt, hoe je dit de volgende keer anders aanpakt, maar vertel bijvoorbeeld ook waar je van hebt genoten.   

Veel succes met je verdediging!