Loran Kuijpers vertelde tijdens de workshop dat zijn voormalig werkgever (de Gemeente Utrecht) de volgende eis in haar aanbestedingsdocumenten gebruikt bij het toepassen van Social Return:
‘U conformeert zich aan alle verplichtingen die voortvloeien uit het document 'Handleiding Social Return'. Voor deze opdracht zal een inzet van minimaal 5% van de gerealiseerde opdrachtwaarde van toepassing zijn.’
Deze eis wordt gebruikt in combinatie met de bouwblokkenmethode. De bouwblokkenmethode maakt het voor opdrachtnemers makkelijker om op verschillende manieren aan minimaal 5% van de gerealiseerde opdrachtwaarde te komen, waarbij de volgende punten van toepassing zijn:
- Geen boeteclausule.
- Geen plan van aanpak (PvA) in de wensen.
- Een dialoog met de opdrachtnemer na de gunning.
- Plan om invulling te geven aan de eis ter goedkeuring voorleggen aan opdrachtgever.
- Achteraf de controle door de opdrachtgever of de door opdrachtnemer uitgevoerde werkzaamheden daadwerkelijk plaats hebben gevonden.
Door middel van deze eis en de bouwblokkenmethode valt er op vele manieren invulling te geven aan Social Return. Een aantal voorbeelden uit de praktijk zijn:
- Een opdrachtnemer die voor een aanneem klus bruggetjes laat bouwen door een bedrijf dat werkt met jongeren die uitgevallen zijn op school en ze daarmee een praktijkopleiding geeft.
- Een opdrachtnemer uit de ICT sector die samenwerkt met een ICT bedrijf dat mensen met autisme in dienst heeft.
- Een opdrachtnemer die een skatebaan heeft aangelegd voor jongeren in een achterstandswijk.
- Een opdrachtnemer die de glasbewassing laat doen door een stichting die opgericht is om jongeren die kort of langdurig werkloos zijn of anderszins op te grote afstand van de arbeidsmarkt staan, zo snel mogelijk weer bij het arbeidsproces te betrekken.
- Een opdrachtnemer uit de bouwindustrie die een weg heeft aangelegd bij een zorginstelling.
Door middel van het toepassen van deze eis in combinatie met de bouwblokkenmethode is het voor opdrachtgevers en opdrachtnemers dus mogelijk om op een creatieve manier invulling te geven aan Social Return. Daarnaast is het hierdoor dus ook mogelijk om met tientallen verschillende opties te komen en om als opdrachtgever en opdrachtnemer een positieve invloed uit te oefenen op de maatschappij. Dus waar wachten we nog op? Hoe mooi zou het zijn om een vergelijkbaar effect te creëren als in het volgende filmpje te zien is?