Moet ik dit nu doen?

Spanning om iets op tijd af te krijgen, wie kent het niet? Door de dag of week heen krijg je verschillende taken op je bord. Alles heeft spoed en jíj moet er voor zorgen dat het zo snel mogelijk kan worden afgevinkt. Dit lukt natuurlijk niet altijd, soms krijg je iets niet af en blijft het nog een dag (of meer) in je hoofd spoken. Herkenbaar? Je bent zeker niet de enige!

We leven in een digitale maatschappij waarin alles en iedereen 24/7 aanstaat. Lekker makkelijk, want daardoor ben je altijd bereikbaar en gaat het allemaal een stuk sneller dan vroeger. Wil je nú weten wanneer de eerste tram naar huis gaat, dan slinger je toch gewoon Google even aan? Vroeger liep je naar de tramhalte om daar dan, met een beetje pech, nog een kwartier te moeten wachten. Super onhandig! Wat een gemak dat iedereen 24/7 bereikbaar is. Maar ook in je vrije tijd denk je vast wel eens na over onafgemaakte zaken op het werk. Je neemt het mee naar huis en kan het stiekem niet loslaten dus doet nog even snel dit of dat. Dit wordt alleen maar makkelijker als je (in deze barre tijden ;)) ook nog thuis aan het werk bent. Het wordt steeds moeilijker om werk en privé gescheiden te houden.

Hoewel bovenstaande natuurlijk vrij onschuldig klinkt, ontstaat er hierdoor ook een bepaalde verwachting om altijd snel en bereikbaar te zijn. Ben jij aan het werk en heb je even gemist dat je vriendengroep op vakantie gaat, dan kan je zomaar achter het net vissen. krijg je een berichtje van je leidinggevende terwijl je eigenlijk niet aan het werk bent, dan wordt er toch verwacht dat je even reageert. Niet gek als je je beseft dat iedereen altijd aanstaat. Privé en zakelijk gaan hierdoor steeds meer door elkaar lopen.

Wat echter een stuk minder onschuldig is, is dat er uit verschillende onderzoeken naar voren komt dat er nooit eerder zoveel jongeren zijn geweest die in zekere mate te maken hebben met burn-out gerelateerde klachten. Je kunt bij burn-out gerelateerde klachten denken aan concentratieproblemen, je onrustig voelen of een constant vermoeid gevoel. Als je deze klachten ervaart denk je waarschijnlijk niet gelijk dat het mis is, want stress en druk zijn eigenlijk heel normaal geworden. Toch wel herkenbaar he? En hoe kan je hier nou mee omgaan?

Hét hulpmiddel voor stress en druk

Wat je kunt doen als je te veel taken op je bord hebt liggen is eigenlijk vrij simpel! Als je even niet meer weet wat je wanneer voor elkaar moet krijgen en hoe, breek het dan op in stukken van enkele taken. Stel jezelf één vraag op wel vijf verschillende manieren, waarbij je steeds de klemtoon op een ander woord legt:

  • Moet ik dit nu doen?

De eerste vraag die je jezelf wil stellen is of je het wel moet doen. We gebruiken het woord ‘moeten’ als een stopwoord, maar is het nu echt zo belangrijk? Je kan je afvragen of je dit daadwerkelijk wil gaan doen, of wellicht is het ook een optie om nee te zeggen. Het alleen al stellen van deze vraag kan een hoop druk weghalen, want opeens is de taak waar je moeite mee had een optie. Is het antwoord namelijk nee, dan is de taak op dit moment gewoon niet zo belangrijk.

  • Moet ik dit nu doen?

Heel vaak vullen we voor onszelf in dat we iets moeten oplossen terwijl dit niet in onze cirkel van invloed ligt. Door jezelf deze vraag te stellen ga je na of de taak wel daadwerkelijk bij jou ligt. Is er wellicht iemand anders die deze taak beter ligt, dan kan je jezelf afvragen of je deze taak ook bij diegene kan neerleggen. Zo heb jij meer tijd om je te richten op díe taken die jouw aandacht nodig hebben.

  • Moet ik dit nu doen?

Ken je het gezegde: ‘iedereen heeft dezelfde 24 uur op een dag’? Als je geen prioriteiten stelt merk je dat je in een keer veel minder uren op een dag lijkt te hebben. Als jij geen keuzes maakt, dan maken anderen deze keuzes voor jou. Door de klemtoon op ‘dit’ te leggen beslis je of er geen andere taken zijn met een hogere prioriteit. Je gaat na welke prioriteiten jouw tijd en aandacht mogen vragen. Is de betreffende taak minder belangrijk? Dan kan je deze voor een later tijdstip bewaren.

  • Moet ik dit nu doen?

Deze vraag heeft vooral met timing te maken. Als jij in het weekend aan het piekeren bent over een taak op het werk of op school kan je je afvragen of dat op dat moment wel zo belangrijk is. Wellicht kan het wachten of zijn er andere prioriteiten waarop jij je wil focussen. Deze vraag kan je ruimte geven om zaken op dát moment los te laten. Je bewaart rust op die momenten dat je het nodig hebt.

  • Moet ik dit nu doen?

Met deze vraag bedenk je voor jezelf wat er gebeurt als je iets niet doet. Sommige taken zijn niet relevant voor jou of verdwijnen met de tijd. Je kunt je afvragen wat er gebeurt als je deze taak niet doet. Heeft dit veel effect op jou of jouw omgeving? Als het antwoord nee is scheelt dit jou veel extra werk en tijd, waardoor je je beter kunt richten op zaken die belangrijk zijn.

Dus… moet je dit nu écht doen? Als het antwoord op één van deze vijf vragen ‘nee’ is, dan hoef je dit nu niet écht te doen! Dus stop, plan het in voor een andere keer of draag het over aan iemand anders. Jouw tijd is in ieder geval beter besteed aan een taak die op dit moment jouw prioriteit heeft.

Aan de slag…

Zit jij met een taak of opdracht die je maar niet af krijgt? Of weet je even niet hoe je alles op je takenlijst überhaupt gedaan krijgt? Gebruik ‘moet ik dit nu doen?’ om je daar bij te helpen. Stel de vragen aan jezelf in het moment, dus precies wanneer je die druk en stress ervaart. Zo kom je er achter hoe belangrijk deze opdracht nu echt is voor jou.

Bevalt het gebruik van ‘moet ik dit nu doen?’? Dan kan je nog meer structuur aanbrengen in jouw takenlijst. Breng alles wat je in een week wilt doen in kaart: alle taken, opdrachten en andere zaken. Stel jezelf de vraag wat er voor jou prioriteit heeft. Vind je dit lastig om zo te bepalen, dan kan het helpen jouw dagbesteding op te schrijven in een tijdlijn zodat je kan nagaan welke opdrachten je het eerst zou uitvoeren. Bekijk vervolgens die tijdlijn. Wat valt je op? Zou je de prioriteit liever bij andere taken willen leggen? Gebruik de vragen om in kaart te brengen of je het wel goed aanpakt, of dat er taken in je tijdlijn staan die later of misschien gewoon helemaal niet door jou hoeven worden opgepakt.

Auteurs

Wij, Laura en Arien, volgen het persoonlijk ontwikkelprogramma van In2Talent. Laura vanuit haar rol als Inkoopconsultant, Arien vanuit haar rol als recruiter en leidinggevende. Binnen het In2Talent ontwikkelprogramma zijn wij actief aan de slag met ons persoonlijk leiderschap. We worden ons bewust van ons eigen gedrag en emoties. Klinkt zweverig he? Dat valt heel erg mee! En om dat te laten zien en onze ervaringen te delen schrijven wij een serie artikelen over de onderwerpen die in het persoonlijk ontwikkelprogramma van In2Talent aan bod komen. Als je vragen hebt over onze artikelen mag je die natuurlijk altijd stellen. Je kunt ons bereiken via laura@in2talent.nl en arien@in2talent.nl.

Solliciteer direct

Wil je groeien als professional én persoon in een jong, leergierig en enthousiast team? Wil je ontdekken wat het best bij jouw past door verschillende dingen te proberen en ervaren? Solliciteer dan nu bij In2Talent!