Tegenwoordig is de ‘grote reis’ niet meer weg te denken bij jonge professionals. En dat is natuurlijk niet zo gek: na een volledige opleiding en de stress van het afstuderen is het niet verkeerd om er even hélemaal uit te stappen. Een mooie reis maken van enkele maanden, zonder studiedruk, om vervolgens weer fris en vol nieuwe energie, inzichten en een gezond kleurtje op je wangen te starten aan je eerste baan. Echter zien we ook vaak dat deze reiskriebel (sorry, ik ga niet onironisch “wanderlust” gebruiken) pas na een aantal jaar ontstaat. Het is natuurlijk extra fijn om even te hebben gespaard voordat je een lange, soms toch dure reis gaat maken.
Bij In2Talent kennen we inmiddels de prachtige verhalen over de verre reizen die de In2Talenters hebben gemaakt. We hebben twee In2Talenters, Teun en Tessa, gevraagd om hun ervaringen met ons te delen.
De reis van Teun
“Op vakantie gaan vind ik niet zo leuk.” Dat heb ik nog nooit iemand horen zeggen. Vakantie vieren vindt iedereen leuk (waarom zouden we het anders doen?) en mijn vriendin en ik zijn daar geen uitzondering op. Met name onze eerdere vakanties naar onder andere Indonesië en Thailand vonden we fantastisch maar waren voorbij voor we het wisten. Daardoor speelde bij ons de fantasie om eens voor een langere tijd er tussenuit te gaan. Toen mijn vriendin en ik in 2021, na het kopen van ons huisje, in een restaurant weer eens zaten te fantaseren, bedachten we ons hoe wij terug wilden kijken op ons leven… We zeiden tegen elkaar, ‘Tsja, als we dit willen, moeten we de knoop gewoon doorhakken en gaan.’ En zo geschiedde. We berekenden de kosten, stelden een spaarplan op en bedachten dat we de tweede helft van 2023 konden gaan als we ons best deden. We waren vastberaden. Alles moest en zou wijken voor dit doel.
Toen ik een terugkomend gesprek met mijn leidinggevende had waarin ik dit plan wilde voorleggen, kwam ik dus ook goed beslagen ten ijs. Ik was vastberaden, wist in welke periode, was ruim op tijd en was bereid alles hiervoor op te geven. En tóch vond ik het spannend. Hoewel ik al op twintig verschillende manieren had bedacht dat dit enorm lastig was voor een werkgever, was mijn leidinggevende vooral enthousiast over het idee en was erg benieuwd naar onze plannen. Ze gaf aan dat zodra de tickets geboekt waren, we de data vast zouden leggen. We zouden tegen die tijd wel kijken hoeveel vakantiedagen en hoeveel onbetaald verlof er mee gemoeid zouden zijn. Ook moesten we kijken hoe we de opdrachten eromheen zouden plannen.
Dit alles leverde gelukkig totaal geen problemen op en ik kon mijn opdracht laten lopen tot aan het weekend van ons vertrek. Ideaal!
Uiteindelijk hebben we een prachtige reis gemaakt door Singapore, Nieuw-Zeeland, Pulau Weh (Indonesië), Cambodja, Vietnam, De Filipijnen, Dubai en als afsluiter oud en nieuw met onze vrienden in Dublin. We zijn in totaal 107 dagen weggeweest, hebben prachtige dingen gezien, onze grenzen verlegd, plannen gemaakt, plannen gewijzigd en vooral heel veel vrijheid gevoeld. We zijn een duikbrevet, een prachtig fotoboek en een geweldige levenservaring rijker. Ik kan het iedereen aanraden!
Groetjes,
Teun
De reis van Tessa
Afgelopen half jaar ben ik gaan reizen door Australië en Nieuw-Zeeland. Hiervoor heb ik vijf maanden onbetaald verlof opgenomen. Van september 2023 tot eind februari 2024 zat ik aan de andere kant van de wereld. Maar hoe heb ik dit precies aangepakt? Dat vertel ik je graag.
Ik heb altijd al een droom gehad om te reizen. In 2021 studeerde ik af aan De Haagse Hogeschool. Op dat moment was Covid net een beetje aan het verdwijnen en vond ik het nog niet fijn om te gaan reizen. Ik besloot daarom gelijk in dienst te gaan bij In2Talent. Hier startte ik mijn 2-jarig traineeship. In mijn hoofd heb ik altijd gedacht, oké als ik nog wil reizen ga ik na het behalen van mijn traineeship. Na 1,5 jaar begon het dus toch te kriebelen en wilde ik heel graag reizen. Ik had mijn familie ontmoet uit Australië en daar zou ik heel graag heen willen.
Toch is het best wel spannend om aan te geven dat je even vijf maanden weg wilt van werk. Wel wist ik dat er bij In2Talent de mogelijkheid was om te reizen, aangezien meerdere collega’s van mij al weg zijn geweest. Met goed vertrouwen, een goede voorbereiding en mijn fingers crossed ging ik naar mijn leidinggevende. Hier vertelde ik mijn plan en mijn motivatie. Gelukkig reageerde zij erg enthousiast en kon ik mijn onbetaald verlof aan gaan vragen.
Op 21 september vertrok ik, alleen op reis naar Australië en later ook Nieuw-Zeeland. Ik had mijn traineeship nog net niet afgerond. Hierdoor moest ik in Australië nog drie lessen volgen en opdrachten maken. Dit was best een uitdaging, want ik had tien uur tijdsverschil met Nederland. Drie avonden heb ik online mee kunnen luisteren. Gelukkig was er een aanwezigheidsplicht van 75% dus ik hoefde niet tot in de nacht te werken.
Uiteindelijk zijn deze online lessen helemaal goed gegaan en kon ik met succes mijn opdrachten inleveren. Tijdens mijn reis hoorde ik dan ook dat ik geslaagd was voor de Post-Wo opleiding Inkoop in Publiek en Privaat. Daarna kon ik heerlijk gaan genieten van al het moois in Australië en Nieuw-Zeeland en mijn werk uitschakelen. Ik heb een fantastische tijd gehad en ik ben In2Talent heel dankbaar dat ze mij deze mogelijkheid hebben geboden.
Groetjes,
Tessa
Tips van Teun en Tessa om jouw reis goed voor te bereiden
- Wees goed voorbereid en concreet: Weet precies waarom je op reis wilt, wat je plan is, en wanneer en waar je heen gaat. Dit geeft een duidelijk beeld van de haalbaarheid en toont aan dat je serieus bent.
- Begin op tijd: Voer het gesprek over onbetaald verlof ruim een half jaar van tevoren. Dit geeft zowel jou als je werkgever de tijd om alles goed te regelen.
- Geef duidelijke terugkeerdatum: Zorg ervoor dat je weet wanneer je terugkomt, want onbetaald verlof voor onbepaalde tijd is meestal niet mogelijk.
- Wees vastberaden en overtuigend: Als je zelf niet duidelijk hebt waarom je gaat, zal dat ook niet overkomen bij je leidinggevende. Wees standvastig in je verhaal.
- Communiceer duidelijk: Goede communicatie helpt je om je verhaal te verkopen en maakt het makkelijker voor je werkgever en eventuele consultants om jouw situatie te begrijpen.