Werk en privé, het is in het begin een lastige balans. Wat is een prettig ritme? Hoe plan je de taken in op een dag? En wanneer ben je eigenlijk klaar? Wennen aan een 8-urige werkdag is best een uitdaging wanneer je tijdens je studie juist niét zo’n ritme had. Een deel van deze onwennigheid gaat er gelukkig vanzelf vanaf: dat is een stukje ervaring.
Een evenwichtige balans tussen werk en privéleven kan stress verminderen, onze relaties versterken en onze algehele levenskwaliteit verbeteren. Daarom zijn hier vijf tips om je te helpen een gezonde work-life balance te bereiken en te behouden.
Prioriteiten stellen
Het is belangrijk om je prioriteiten te kennen en te bepalen wat echt belangrijk voor je is. Maak een lijst van je persoonlijke en professionele doelen en bepaal op basis hiervan welke dingen het meest bijdragen aan het bereiken van die doelen. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld de ‘Eisenhower Box’. Hiermee stel je vast welke taken wél of niét belangrijk of urgent zijn. Zo weet je wat je nú moet doen, wat je later oppakt, wat je delegeert aan een ander en, het allerleukst, wat je besluit volledig te schrappen van je to-do list.
Stel duidelijke grenzen
Vier op de tien Nederlanders beantwoorden tijdens hun vakantie wel eens hun werkmail. En dat terwijl deze tijd echt helemaal ‘van jou’ is. Een van de eerste stappen naar een goede work-life balance is het stellen van duidelijke grenzen tussen je werk en je persoonlijke leven. Zorg ervoor dat jouw collega’s, leidinggevenden en familieleden weten & begrijpen wanneer je beschikbaar bent voor werk en wanneer je tijd nodig hebt voor jezelf, je geliefden en de krakende keukenkastjes waarvan je al sinds januari zegt dat je ze gaat smeren.
Leer ‘nee’ te zeggen
Vaak hebben we de neiging om veel verplichtingen op ons te nemen, of het nu gaat om extra projecten op het werk of sociale verplichtingen buiten kantooruren. Als je al te veel op je bord hebt dan is het is belangrijk om ook ‘nee’ te kunnen zeggen. Wees niet bang om dan je grenzen aan te geven en aan collega’s uit te leggen waar jouw prioriteiten op dit moment liggen. Je zult merken dat er dan vaak heel veel begrip is. En het leuke hiervan is: hoe vaker je ‘nee’ zegt, hoe makkelijker het wordt.
Plan ontspanning en vrije tijd
Net zoals je werktijd inplant, is het ook belangrijk om ontspanning en vrije tijd in te plannen. Reserveer tijd in je agenda voor activiteiten die je leuk vindt en die je energie geven, zoals sporten, lezen, wandelen of gewoon ontspannen met vrienden en familie. Deze momenten van ontspanning zijn essentieel voor het opladen van je batterij .
Communiceer en betrek jouw omgeving
Een goede work-life balance kan niet alleen worden bereikt, maar moet ook worden onderhouden met de steun en medewerking van je collega’s, leidinggevenden en dierbaren. Communiceer openlijk over je behoefte aan evenwicht en betrek je omgeving bij jouw inspanningen. Zij profiteren er tenslotte ook van wanneer jij rust in je hoofd hebt, zowel op het werk als thuis.
Zijn dit voor jou al herkenbare situaties? Of ben je bang dat je deze gaat tegenkomen bij je eerste baan na je studie? Weet dat je niet alleen bent. Tijdens het In2Talent traineeship leer je naast veel vakinhoudelijke skills ook om te gaan met je work-life balance en nog veel meer van dit soort soft skills. Lees meer over de persoonlijke ontwikkelingsprogramma’s van In2Talent.