De do’s en don’ts van netwerken.

Do en Don'ts bij netwerken

De Olympische Disciplines van Sociale Vaardigheden: Van Kringverjaardagen tot Zakelijk Netwerken

Nieuwe mensen leren kennen: het zou een Olympische sport kunnen zijn. Want net als bij de Olympische Spelen zijn er plots allemaal regels waar je rekening mee moet houden, maar in tegenstelling tot Olympische Spelen zijn deze regels allemaal ongeschreven. En om even alles uit deze toegefelijk vergezochte vergelijking te halen: Net als de Olympische Spelen zijn er allerlei verschillende disciplines en settings waarin je nieuwe mensen leert kennen. Inmiddels heb je misschien al goud behaald voor je prestaties tijdens de kringverjaardagen, studie introductieweken en uiteraard de 100 meter Tinderdaten, dus is het tijd voor het volgende onderdeel: zakelijk netwerken.

Besef je dat er verschillende ongeschreven regels bestaan waar je je aan moet houden. Let op: dit zijn niet de richtlijnen voor een volledig gesprek! Hoe jij je presenteert, blijft natuurlijk altijd aan jou. Maar voor je eerste keer netwerken is het handig om deze tips in je achterhoofd te houden.

 

“Ja, we kennen elkaar nu al vijf minuten. Wat vind jij eigenlijk van het huidige kabinet?

Druk de sfeer niet te veel. Ja, een discussie over het huidige kabinet, het pensioenstelsel en de opwarming van de aarde geeft ongetwijfeld genoeg stof om over te praten. Maar is dit het gesprek dat je wil voeren om een goede eerste indruk te maken? Dit soort zware, ongezellige gesprekken zijn namelijk de soort gesprekken waarbij alle deelnemers eigenlijk chronisch aan het fronzen zijn. Heb je weleens een groep supporters zien praten over de absolute wanprestatie van hun club de vorige avond? Dat dus.

Do: Je wilt liever de vrolijke, gezellige en vooral benaderbare kant van jezelf laten zien. Hou het dus luchtig.

“….”

Uuh, hallo? Groundcontrol to Major Tom? Gaan we nog iets zeggen? Het is natuurlijk moeilijk om jezelf toe te voegen aan een gesprek wat al gaande is. Als er geen goede inhaker is, riskeer je dat je bij een groep mensen gaat staan, niks zegt, en vervolgens de rest ongemakkelijk maakt.

Do: Als je een interessant gesprek hoort is het niet erg om erbij te gaan staan, jezelf voor te stellen, en aan te geven dat je nieuwsgierig was over het onderwerp en graag meeluistert. Dan kan je vanzelf een moment timen om je inbreng te geven.

 

“Ik vond het heel leuk om je gesproken te hebben. Ik weet even niet meer hoe je heet, maar dat maakt niet uit, ik moet weg. Doei!”

Niet de ideale manier om een gesprek af te sluiten. Je hoeft natuurlijk niet gelijk een gesprek te eindigen met de zakendeal van de eeuw, maar gun jezelf een rustige afsluiter.

Do: Bedankt de ander voor het gesprek en hoopt elkaar in de toekomst nog te spreken. En ben je iemands nam écht vergeten? Geef dan gewoon je eigen naam nogmaals door en vraag of ze je toevoegen op LinkedIn. Dat scheelt weer ongemak.

 

“Ik hoorde van Kees dat jij bij een Porsche dealer werkt! Kan jij niet voor mij ook zo’n ding regelen?”

Kijk, je bent er natuurlijk om jezelf te promoten en wellicht wel een kans voor jezelf te regelen. Maar je kan ook te ver gaan… Hebberigheid staat niemand goed, en je maakt geen goede indruk als je iemand puur aanspreekt omdat je iets materieels van ze nodig hebt.

Do: Behandel de ander altijd als een persoon, en wie weet beginnen ze over een jaar of drie vanzelf over die Porsche waar je een oogje op hebt.

 

“Wat heerlijk, zo’n verbouwde slaapkamer. Maar hebben jullie op jouw leeftijd überhaupt nog seks?”

Deze hoef ik niet uit te leggen toch? Je kan een gesprek ook té spannend maken. Tenzij je in gesprek bent met een vertegenwoordiger van Tempur kan je alle slaapkamerpraat maar beter mijden.

Do: Gewoon niet dat. Alsjeblieft, vooral niet dat zeggen.

 

Dan is er alleen nog de laatste do: Ga gewoon naar een netwerkborrel. Als je er eenmaal bent zul je vanzelf merken dat iedereen er hetzelfde instaat als jij. Iedereen vindt het leuk om een gezellig gesprek te voeren, dus na een kort voorstel merk je ongetwijfeld dat het vrijwel vanzelf gaat. Veel plezier op de borrel!

Vergelijkbare andere artikelen

Solliciteer direct

Wil je groeien als professional én persoon in een jong, leergierig en enthousiast team? Wil je ontdekken wat het best bij jouw past door verschillende dingen te proberen en ervaren? Solliciteer dan nu bij In2Talent!