Feedback is een essentieel onderdeel van professionele ontwikkeling. Het stelt jou en je collega’s in staat om te groeien, te verbeteren en beter te presteren. Of het nu gaat om werkgerelateerde projecten, creatieve inspanningen of persoonlijke ontwikkeling, het vermogen om feedback te geven en te ontvangen op een constructieve manier is van onschatbare waarde.
Bij In2Talent hechten we om deze redenen veel waarde aan goede feedback. Eerlijk, doelgericht, en natuurlijk een beetje lief. Goede feedback helpt iemand verder, maar we weten ook dat alle feedback subjectief is. Wat voor de één erg storend is, vindt de ander niet heel belangrijk. De onderstaande tips zijn onderdeel van een uitgebreide training over feedback geven én ontvangen, allemaal onderdeel van de persoonlijke ontwikkeling binnen het In2Talent traineeshipprogramma.
Tips voor Effectief Feedback Geven
Iemand feedback geven is meer dan alleen maar commentaar leveren. Het is een waardevolle bron van informatie die iemand in staat stelt hun sterke punten te benutten en valkuilen inzichtelijk te maken. Door feedback te geven kan je anderen helpen te sterker te worden met zowel hun vakinhoudelijke ontwikkeling als persoonlijke ontwikkeling.
Stap 1: Beschrijf de feitelijke situatie
De eerste stap van de In2Talent methode is het beschrijven van de feitelijke situatie. Het draait hierbij om het presenteren van objectieve observaties zonder interpretatie of oordeel. De nadruk ligt op het benoemen van concrete gebeurtenissen, gedragingen of acties die hebben plaatsgevonden. Door de focus te leggen op feiten, wordt subjectiviteit geminimaliseerd en wordt een solide basis gelegd voor verdere discussie.
Stap 2: Geef aan wat het effect is op jou
Na het beschrijven van de feitelijke situatie is het tijd om aan te geven welk effect deze situatie op jou heeft gehad. Hierbij gaat het niet alleen om rationele reacties, maar ook om emotionele gevoelens die zijn opgeroepen door de gebeurtenis. Door je gevoelens te delen, creëer je een gevoel van empathie en begrip bij de ontvanger, waardoor ze beter kunnen begrijpen hoe hun gedrag anderen beïnvloedt.
Stap 3: Check in bij de ander
In de derde stap van de In2Talent methode wordt de ontvanger uitgenodigd om hun perspectief te delen. Door te vragen: “Hoe is dit voor jou?”, wordt ruimte gecreëerd voor open communicatie en wederzijds begrip. Dit stelt de ontvanger in staat om hun kant van het verhaal te delen, eventuele misverstanden recht te zetten en inzicht te geven in hun gedachten en gevoelens.
Stap 4: Doe een geweldloos verzoek
De laatste stap van onze methode omvat het doen van een geweldloos verzoek voor verbetering. Dit houdt in dat je op een respectvolle en constructieve manier suggesties doet voor hoe de situatie verbeterd kan worden. Door het formuleren van een geweldloos verzoek geef je de ontvanger de mogelijkheid om hun gedrag aan te passen en tegemoet te komen aan jouw behoeften.
Voorbeeld feedbackgesprek
Hoe ziet zo’n gesprek eruit, wanneer je alle bovenstaande tips volgt? Hier een voorbeeld van hoe je een feedbackgesprek kan starten.
“Hey, heb je heel even de tijd? Ik wil je graag iets teruggeven, komt dit uit? We hadden overleg met Erik en jij was daar niet bij aanwezig. Toen heb ik je nog gebeld én geappt maar hier hoorde ik van jou niks op terug. Het effect hiervan is dat ik me niet serieus genomen voel. Hoe is dit voor jou?”
Meer leren over persoonlijke ontwikkeling?
Voor veel In2Talenters is het geven en krijgen van feedback de kern van hun persoonlijk ontwikkeltraject. Tijdens onze kennisdagen en coaching gesprekken besteden we hier dan ook veel aandacht aan. Lees alles over persoonlijke ontwikkeling, ons traineeship en de andere mogelijkheden binnen In2Talent op onze website!