Er zijn een hoop theorieën over luisteren. Zo schrijft Stephen Covey in zijn boek ‘De 7 eigenschappen van effectief leiderschap’ dat de beste manier van effectief communiceren het begrijpen van mensen is. Dus eerst begrijpen, dan begrepen worden. Hoe je dat doet? Door empathisch naar mensen te luisteren. Maar dat is nog niet zo makkelijk!
Je kent vast wel van die gesprekken waarbij je gesprekspartner het verhaal steeds naar zichzelf toetrekt. Of dat je halverwege het gesprek ineens zelf de vraag krijgt ‘hey, luister je eigenlijk wel?’, omdat je er met je hoofd niet bij bent. Dat is helemaal niet gek, het gebeurt ons allemaal! Om je bewust te maken van hoe je kunt luisteren en hoe er naar je geluisterd wordt, nemen we je graag mee in de niveaus van luisteren zoals wij die kennen.
Allereerst is het belangrijk om te beseffen dat niet iedereen dingen op dezelfde manier ziet. Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet kan je eigenlijk best letterlijk nemen. Ken je dat plaatje waarop de één een jonge vrouw, en de ander een oude vrouw ziet? Of die foto van de paars/zwarte (of was het nou wit/gouden) jurk die een aantal jaar geleden viral ging? Er is niet één werkelijkheid. Je neemt persoonlijk iets waar, en ziet de wereld zoals jij die ziet. Hetzelfde geldt voor luisteren: ik hoor, ik hoor, wat jij niet hoort. Echt luisteren doe je door jouw eigen ervaring, mening en gedachten zoveel mogelijk aan de kant te zetten.
Voor luisteren onderscheiden wij binnen het In2Talent ontwikkelprogramma drie niveaus. De niveaus worden hieronder toegelicht aan de hand van een voorbeeld:
Dus we hebben je in een vogelvlucht meegenomen langs de niveaus van luisteren, maar wat moet je hier nou mee? Laten we voorop stellen dat je niks móét. De drie niveaus zijn niet goed of fout, maar je kunt meer uit gesprekken halen door op verschillende niveaus te luisteren. Zo kan je meer diepgang creëren. Hiermee aan de slag? Neem het mee in gesprekken, bijvoorbeeld door na te gaan welke niveaus jij herkent tijdens een gesprek. Hoe luister jij en hoe wordt er naar jou geluisterd?
Je mag dit artikel natuurlijk ook delen met je gesprekspartners!
Wij, Laura en Arien, volgen het persoonlijk ontwikkelprogramma van In2Talent. Laura vanuit haar rol als Inkoopconsultant, Arien vanuit haar rol als recruiter en leidinggevende. Binnen het In2Talent ontwikkelprogramma zijn wij actief aan de slag met ons persoonlijk leiderschap. We worden ons bewust van ons eigen gedrag en emoties. Klinkt zweverig he? Dat valt heel erg mee! En om dat te laten zien en onze ervaringen te delen schrijven wij een serie artikelen over de onderwerpen die in het persoonlijk ontwikkelprogramma van In2Talent aan bod komen. Als je vragen hebt over onze artikelen mag je die natuurlijk altijd stellen. Je kunt ons bereiken via laura@in2talent.nl en arien@in2talent.nl.