Hoe kunnen inkoopadviseurs greenwashing door leveranciers tegengaan?

Tijdens haar afstudeerstage bij In2Talent dook Eva diep in de wereld van greenwashing binnen de publieke sector. Met de vraag in gedachten: “Op welke wijze kunnen de inkoopadviseurs van In2Talent bijdragen aan het tegengaan van greenwashing door leveranciers binnen de publieke sector?” heeft ze niet alleen antwoorden gevonden, maar ook concrete oplossingen. Dus, ben je benieuwd naar hoe we greenwashing in de publieke inkoop kunnen aanpakken? Ontdek in dit artikel de inzichten van Eva en krijg praktische tips om direct toe te passen in je inkooppraktijk. Van bewustwording tot concrete acties.

Onderzoeksmethode van Eva

Eva’s onderzoek was een ware ontdekkingstocht! Ze begon met een literatuuronderzoek om haar kennisbasis te versterken. Daarna dook ze in de echte wereld en sprak met een jurist die veel weet over greenwashing en gaf Eva praktische tips. Vervolgens draaide ze haar verrekijker naar ons eigen team, door middel van enquêtes te verspreiden onder de In2Talenters. Maar daar hield het niet op – ze voerde ook een diepgaande organisatie-analyse uit en voerde gesprekken met verschillende professionals: van contractmanagers tot inkopers buiten onze organisatie en een Nevi-docent. Eva’s aanpak heeft ons waardevolle inzichten opgeleverd!

Uitkomsten waar jullie wat mee kunnen!

Dus, laten we het hebben over wat Eva heeft ontdekt en wat we ermee kunnen doen:

  1. Breng het Bewustzijn over Greenwashing omhoog: Veel van ons zijn niet helemaal op de hoogte van wat greenwashing is. Laten we daar verandering in brengen! We moeten ons bewust worden van deze praktijken, want ze kunnen onze duurzaamheidsdoelen in gevaar brengen.
  2. Laat ons een Toolbox Bouwen: Een speciale toolbox voor jou als inkoper. Denk aan checklists, relevante wet- en regelgeving, en voorbeelden van greenwashing. Het wordt ons geheime wapen in de strijd tegen greenwashing trucs.
  3. Educatie, Educatie, Educatie: Laten we eerlijk zijn, kennis is macht. Laten we ervoor zorgen dat we allemaal goed geïnformeerd zijn over greenwashing en duurzaamheid. Hoe meer we weten, hoe beter we kunnen handelen!
  4. Zet de Contractmanagers in de spotlight: Contractmanagers worden vaak over het hoofd gezien in de beginfase van het inkooptraject. Laten we dat veranderen. Laten we hen vanaf het allereerste begin betrekken, zodat ze kunnen helpen bij het opstellen van duurzame afspraken en greenwashing kunnen voorkomen. Werk goed samen, en gebruik elkaars kennis!

Dus, In2Talenters, laten we samen aan de slag gaan. Laten we Eva’s inzichten omzetten in actie. Laten we greenwashing een halt toeroepen en echt duurzame stappen zetten!

Benieuwd naar de volledige scriptie van Eva? Stuur onze collega Kim Herbrink dan even een berichtje en ontdek alle details!

Vergelijkbare andere artikelen

Solliciteer direct

Wil je groeien als professional én persoon in een jong, leergierig en enthousiast team? Wil je ontdekken wat het best bij jouw past door verschillende dingen te proberen en ervaren? Solliciteer dan nu bij In2Talent!