“Dat leren ze je niet op school”. Waarschijnlijk heb je iemand dit ooit wel horen zeggen terwijl ze je ’s werelds meest obscure vaardigheid leren. Inderdaad, op school hebben ze je nooit geleerd hoe je een assymetrische prusik knoop maakt. Wauw, bedankt. Maar helaas is er ook kennis die wél echt van pas komt in het leven, maar niet tijdens je studie behandeld wordt. Kennis over situaties waar je, eenmaal aangekomen in het bedrijfsleven, zomaar tegenaan loopt. Om deze reden zetten we een aantal situaties op een rijtje waar onze In2Talenters in het begin van hun carrière op eenzelfde manier tegenaan zijn gelopen, zodat jij straks alvast met een kleine voorsprong begint.
“Ik voelde mij opeens een beetje een stagiair”
Oef, dat is een bittere. Je bent vers afgestudeerd, stond bovenaan de voedselketen op je opleiding en nu start je als ‘jonkie’ bij een nieuw bedrijf. Soms is er een soort ‘kennismakingsperiode’ met de oudere garde, waarbij zij moeten wennen aan het feit dat iemand die hun kind zou kunnen zijn nu ook aanschuift als inkoop- of contractmanagementprofessional. Gelukkig ben jij niet zomaar een willekeurige die aanschuift: jij bent er omdat je kennis hebt van zaken. Kennis die de organisatie mist, en waarom zij speciaal jou aangenomen hebben. Je hoeft niet binnen te lopen alsof je de nieuwe eigenaar bent, maar weet dat er een hele goede reden is dat je daar zit.
“Hij zal het wel beter weten”
Nog zo eentje, die eveneens komt door het feit dat sommige van je nieuwe collega’s al jaren bij het bedrijf werken. Het lijkt alsof zij bekend zijn met elke vierkante centimeter van het gebouw, en elke seconde van het bedrijfsproces. Het is je natuurlijk niet kwalijk te nemen dat je nog niet zoveel ervaring hebt binnen dat bedrijf als iemand die er al langer werkt: dat is simpelweg hoe ervaring werkt. Maar ook hier geldt: er is een reden dat je er bent. Jij hebt namelijk, als “jonkie”, vanuit je opleiding een verse dosis actuele theoretische kennis. Kennis van de nieuwste processen binnen de branche, verstand van nieuwe tools, noem maar op. Dat is een krachtige toevoeging aan het team. Een goede tip in dit geval: durf vragen te stellen. Weten ze het wel écht beter? Maak er zéker geen overhoring van, natuurlijk, maar er is niks mis met peilen welke kennis de afdeling heeft. Zo weet je direct wat je gaat toevoegen.
“Wanneer zit de dag er eigenlijk op?”
Werk en privé, het is in het begin een lastige balans. Zeker in het begin is het lastig om je ritme te vinden: hoe plan je de taken in op een dag? En wanneer ben je eigenlijk klaar? Wennen aan een 8-urige werkdag is moeilijk wanneer je tijdens je studie juist niét zo’n ritme had. Een deel van deze onwennigheid gaat gelukkig vanzelf weg: dat is een stukje ervaring. Wat daarbij helpt is een concrete, realistische to-do list maken voor die dag, zodat je gemotiveerd blijft en een goed idee krijgt van je voortgang. Onthoud: iedereens ervaring hiermee is anders. Gun jezelf daarom de tijd om te wennen aan je nieuwe ritme. Vroeg of laat realiseer je je: “Ik heb mijn werk gedaan voor vandaag.” Dát voelt pas goed. Goede reis, en tot morgen weer!
Herkenbare situaties?
Zijn dit voor jou al herkenbare situaties? Of ben je bang dat je deze gaat tegenkomen bij je eerste baan na je studie? Weet dat je niet alleen bent. Ook onze In2Talenters ervaren dezelfde twijfels, waar ze vervolgens als consultant via In2Talent snel mee om leerden te gaan.