Inkoopstrategieën voor beginners: wat elke inkoopconsultant moet weten

Ben je net begonnen in de inkoopwereld en wil je weten hoe je strategieën kunt gebruiken om meer impact te maken? Top, want inkoop is meer dan alleen slim inkopen of goed onderhandelen over de prijs. Het gaat om het opbouwen van relaties, waarde toevoegen binnen een organisatie en bijdragen aan duurzaamheid en innovatie. In dit artikel lees je de basis van verschillende inkoopstrategieën én hoe je die als inkoopconsultant kunt toepassen – en dit alles met herkenbare voorbeelden.

Wat is een strategie?

Laten we bij het begin beginnen. Wat is een strategie?
Een strategie is een plan waarmee een organisatie haar doel wil bereiken. Net zoals jij bijvoorbeeld een strategie kunt hebben om te sparen voor die ene reis door elke maand een vast bedrag apart te zetten, heeft een bedrijf strategieën om op lange termijn succesvol te zijn.

Wat is een Inkoopstrategie?

Een inkoopstrategie is een plan waarmee een organisatie bepaalt hoe ze producten en diensten inkoopt. Maar het gaat verder dan alleen prijzen vergelijken en de goedkoopste opties kiezen. Een goede inkoopstrategie helpt een bedrijf om waarde toe te voegen, kosten te besparen, risico’s te beperken en innovatief & duurzaam te zijn.

1. Inkoopstrategie: bijdragen aan bedrijfs doelstellingen

Bij inkoop draait het om het vinden van manieren waarop inkoop kan bijdragen aan de bedrijfsdoelen. In plaats van alleen maar voor een zo laag mogelijke prijs te gaan, kan je als inkoper nadenken over wat jouw organisatie echt nodig heeft. Een goede inkoopstrategie is afgestemd op de bredere doelen van een bedrijf. Het is dus geen losstaande activiteit, maar een onderdeel van het grotere geheel. Stel dat jouw organisatie duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan – dan is het slim om leveranciers te kiezen die ook duurzaam werken.

Voorbeeld

Stel dat je thuis verantwoordelijk bent voor de boodschappen en je focust vooral op de kosten, dan kies je veelal voor het goedkoopste merk. Maar een van je huisgenoten is allergisch voor gluten. Dan zou jouw inkoopstrategie niet alleen op prijs moeten focussen, maar ook op het vinden van producten die goed zijn voor iedereen in huis. Zo lever je ‘meerwaarde’ – in dit geval door te zorgen voor veilige en gezonde producten voor iedereen.

Tip: Vraag jezelf af wat jouw organisatie écht nodig heeft. Welke eisen hebben je collega’s of afdelingen? Door daar rekening mee te houden, voeg je al snel waarde toe. Zorg ook dat je de doelen van jouw organisatie kent. Zo kun je inkoopkeuzes maken die helpen om deze doelen te bereiken.

2. Samenwerking met Leveranciers: Partnerschap Opbouwen

Een belangrijke strategie is de samenwerking met leveranciers. In plaats van alleen maar scherp te onderhandelen, kun je samen met je leverancier naar oplossingen zoeken. Dit zorgt voor een stabielere samenwerking en kan in de toekomst ook leiden tot betere deals.

Voorbeeld
Stel, jij en je huisgenoten willen elke week verse groente zonder veel geld uit te geven. Je kunt naar de goedkoopste supermarkt gaan, maar misschien ken je ook een lokale groenteboer die iets duurder is, maar ook flexibeler in zijn aanbod. Als je met de groenteboer afspraken maakt over wekelijkse leveringen tegen een vaste prijs, dan heb je iets minder keuze, maar wel altijd verse producten. En omdat je regelmatig afneemt, kan hij jou een mooie deal geven. Dit werkt in de zakelijke wereld net zo: een goede relatie met een leverancier kan voordelen bieden op de lange termijn.

Tip: Bouw lang termijn relaties op met leveranciers. Dit zorgt ervoor dat zij sneller met je meedenken en extra service leveren.

3. Duurzaamheid en innovatie

Duurzaamheid en innovatie zijn belangrijke elementen binnen organisaties. In plaats van altijd voor dezelfde producten of diensten te gaan, wordt er nu gekeken naar manieren om duurzamer en innovatiever in te kopen.

Voorbeeld
Stel dat je thuis nieuwe gerechten wilt proberen en bedenkt dat een paar vegetarische dagen goed zou zijn voor het milieu. Door andere producten te kopen, ontdek je nieuwe smaken én draag je bij aan duurzaamheid. In de inkoopwereld werkt dit hetzelfde. Een innovatieve leverancier kan helpen om nieuwe, duurzame manieren van werken te introduceren.

Tip: Durf soms buiten de gebaande paden te denken. Kijk of er leveranciers zijn die duurzame of innovatieve producten bieden die jouw organisatie verder kunnen helpen. En wie weet draag jij zo bij aan de bedrijfsdoelstellingen!

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over de vakinhoudelijke ontwikkeling als inkoper bij In2Talent op onze website.

Solliciteer direct

Wil je groeien als professional én persoon in een jong, leergierig en enthousiast team? Wil je ontdekken wat het best bij jouw past door verschillende dingen te proberen en ervaren? Solliciteer dan nu bij In2Talent!