Drie lessen die In2Talenter Arien leerde tijdens haar vijfdaagse bivak in de Italiaanse Alpen.

Afgelopen juni reisde onze bloedeigen Operationeel Manager Arien naar de Italiaanse Alpen. En niet zomaar voor een all-inclusive plezierreisje. Nee, dit was werk! Arien deed samen met 11 andere Actos Groep collega’s mee aan een zogehete ‘Leadership Trail’: even back to basics vijf dagen bivakkeren en hiken zonder telefoon of elektriciteit, waarbij soms het enige stromende water een nabijgelegen beekje (met smeltwater, brrrr) is. Dit alles om meer te weten te komen over persoonlijk leiderschap én haar collega’s.

Nu alle deelnemers weer veilig en vol verhalen (en een paar blaren) terug in Nederland zijn blikken we terug op drie lessen die Arien in de bergen heeft geleerd.

  1. Comfort is niet vanzelfsprekend

De eerste paar nachten verbleef de groep in de prachtig gelegen berghut genaamd ‘Alpe Selvaccia’. En aangezien de verwachtingen laag waren (zeg maar, vijf nachten lang buiten slapen in de stromende regen) viel deze eeuw-oude hut in de zonnige heuvels alles mee. Het slaap- en douchegebouw waren namelijk kortgeleden gerestaureerd. Je kon er zelfs warm douchen! Maar, dan zit er ook een addertje onder het gras: ’s ochtends warm douchen betekent ook dat je een uur voor je douchebeurt al uit bed moet om het vuur van de boiler met de hand aan te maken. Hetzelfde was nodig voor het koken, een kopje thee maken of om je voeten op te warmen: eerst vuur maken, dan pas genieten.

Elektriciteit was niet aanwezig in het huisje. En ook  je telefoon als zaklamp gebruiken zat er niet bij: telefoons leverde je onder aan de berg in, net als je horloge. Verrassend maar waar, zelfs  voor de Instagram-scrollende, Whatsappjes-knallende deelnemers in de groep bleek dit eigenlijk een verademing. Door vijf dagen niet bezig te zijn met de tijd, de drukke agenda en de inkomende notificaties ben je écht in het moment. Dit is zeker in de natuur geen straf, zonder telefoon is het bijvoorbeeld een stuk makkelijker om de adembenemende omgeving in je op te nemen. Je voelt je al snel thuis in de natuur. En de tijd lijkt soms ook nog eens een stuk sneller voorbij te vliegen.

  1. Doorzetten is belangrijk, en veel makkelijker met steun om je heen

Tsja, ondanks de warme douches en het uitzicht over de sneeuw bedekte bergtoppen is zo’n reis best pittig. Wie met regelmaat door de Nederlandse Natuur wandelt ontdekt dat de Italiaanse Alpen toch wel érg stijl zijn, daar bereidt de Utrechtse Heuvelrug je helaas niet op voor. Dat was wel even slikken. Dan merk je dat die hoogtemeters wel erg hard aankomen. Al helemaal in combinatie met de zware bergschoenen en een rugzak vol kleding, slaapspullen, drinkwater en proviand. Je gaat niet de enige zijn in de groep die het dan zwaar heeft, zowel fysiek als mentaal.

Juist op die zware momenten merk je dat het belangrijk is om steun te vinden. De groep was goed op elkaar ingesteld, en hulp was nooit ver weg. Soms kwam dit in de vorm van een granenreep uitdelen, soms was het nodig om even de rugzak te tillen van een collega die het fysiek zwaar had en soms hielp alleen een korte pauze, een goed gesprek en een knuffel. Belangrijk ook was het uitstekende gevoel voor humor in de groep, de kracht van even hard lachen wanneer je er doorheen zit mag niet onderschat worden.

  1. Zoek even goed de rust op

Ook in de ogenschijnlijk oneindige natuur is het al vrij snel druk met elf mensen om je heen. Die drukte is natuurlijk heel positief, zoals hierboven al werd omschreven, maar soms is het ook iets té. Je slaapt met z’n allen in de berghut, ontbijt samen, wandelt samen, luncht samen, enzovoorts. Dus terwijl je collega’s voor de vierde keer die middag extreem flauwe woordgrappen delen is het niet verkeerd om er even tussenuit te knijpen en een momentje voor jezelf te zoeken. Wel zo rustig.

Op dag drie van de reis was deze rust ook een belangrijk onderdeel van de persoonlijke ontwikkeling. De opdracht was om vier uur lang in je eentje in het bos te verblijven, op één plek. Deze zogehete ‘solo’ was een goed moment voor een stuk zelfreflectie. Sommigen verdwenen in hun gedachten, anderen namen de tijd om het één en ander op papier te zetten of zetten zichzelf even helemaal uit. Het was interessant om te zien hoe iedereen anders met deze rust en stilte omgaat.

Je leert nog eens wat tijdens zo’n weekje weg. Het waren vijf prachtige, onvergetelijke dagen, mede dankzij de organisatie en begeleiding vanuit Otro Elements Expeditions, onze Italiaanse gids Rafa, natuurlijk onze eigen coach Larissa Prevoo en natuurlijk de oneindige steun, gezelligheid en humor van de collega’s.

Arrivederci, Italia.

 

 

Solliciteer direct

Wil je groeien als professional én persoon in een jong, leergierig en enthousiast team? Wil je ontdekken wat het best bij jouw past door verschillende dingen te proberen en ervaren? Solliciteer dan nu bij In2Talent!