De eerste indruk: jezelf presenteren tijdens een sollicitatie

Inkoop Consultants aan een tafel die aan het vergaderen zijn

Spannend, een sollicitatiegesprek! Ooit zat de schrijver van deze tekst op een carrièrebeurs braaf te luisteren naar een seminar met tips voor sollicitatiegesprekken. Het was namelijk volstrekt onduidelijk met welke concrete factoren je rekening moet houden bij een sollicitatiegesprek. Vol goede hoop ging ik naar het seminar, waar ik vervolgens gedurende een uur 3 ‘tips’ kreeg: Start je dag ten eerste met ademhalingsgymnastiek. Dat is hijgen en puffen, op de maat van de muziek. Je zal er een baan van krijgen.  Beeld jezelf vervolgens in dat je er al werkt, wishful thinking heet dat. De spreekwoordelijke genadeklap kwam in de vorm van de laatste tip: “Vraag het universum om hulp.”

 

Goed, in Nederland worden er ongeveer 44 miljoen sollicitatiegesprekken per jaar gevoerd, dus er bestaat een kans dat minimaal één iemand door de zwangerschapsgymnastiek- eh, ademhalingsoefeningen wél een baan heeft gekregen die ze anders niet hadden gekregen. Maar voor de zekerheid gaan we er vandaag vanuit dat we één van de 43,999,999 mensen zijn die wat extra voorbereidingen willen vóór een sollicitatiegesprek. Enfin, vandaag bespreken we 4 daadwerkelijk concrete tips voor bij je sollicitatiegesprek.

 

De motivatiebrief

Even een stapje terug, naar nog vóórdat het gesprek ook maar in de planning staat. Allereerst ga je natuurlijk solliciteren op de functie waar je interesse in hebt, en hierbij stuur je netjes je cv naar hr@droombedrijf.nl. Maar een groot deel van de mensen die solliciteren sturen anno 2022 geen motivatiebrief meer mee, terwijl dit écht iets is waarmee je je kan onderscheiden van anderen. Alleen al door aan te geven waarom je precies op deze functie solliciteert val je al beter in de smaak dan 75% van de andere kandidaten die géén brief sturen. Natuurlijk is dit ook een goed moment om iets meer over je achtergrond te vertellen, én over wie jij bent als persoon. Je laat zo namelijk een goede, onderscheidende indruk achter bij recruiters.

Lees je goed in

Altijd pijnlijk: door de mand vallen. Dit voorkom je natuurlijk door het minimale van het bedrijf te weten, zodat de interviewer niet het idee krijgt dat je willekeurig op een vacature gesolliciteerd hebt. En natuurlijk heb je dit al gedaan, maar, het kan geen kwaad om een stapje verder te gaan. Bekijk voor het gesprek grondig de héle website, nieuwsberichten over het bedrijf in de media en scroll grondig hun social media door. Maak jezelf bekend met de missie en visie van het bedrijf. Wie weet heeft een obscuur, onbekend vakblad een keer een interview gedaan met jouw toekomstige leidinggevende. Dat geeft je al een goede voorsprong in het gesprek, je praat dan namelijk niet meer met een totále vreemde. Misschien ontdek je dat je wel erg goed bent in dit soort research, en tsja, de AIVD zoekt ook altijd nieuwe collega’s.

 

Studeer je praatje in… maar niet al te veel

Kijk, dit is geen groep zeven spreekbeurt. Je hoeft niet woord voor woord je volledige voorstel uit je hoofd te leren. Maar het zou zonde zijn als je bepaalde dingen vergeet over jezelf te vertellen. Dus hou je praatje vooral spontaan, je bent immers wie je bent, maar hou ondertussen je lijstje met belangrijke punten goed in gedachten, zoals ‘waar sluit mijn ervaring bij aan’. Het kan geen kwaad dit te oefenen voor de spiegel, of met een bekende die een carrière op het toneel misgelopen is en maar al te graag de rol van ‘toekomstige manager’ op zich neemt.

 

Vraag het universum om hulp

Grapje, grapje. Maar, vragen stellen is wél echt belangrijk. En dan niet een vraag aan het universum, maar een goede gerichte vraag aan degene die het gesprek afneemt. Op de vraag “heb jij nog vragen voor ons?” wordt wel degelijk antwoord verwacht. Verzin van tevoren een aantal vragen die iéts meer de diepte in gaan dan wat in de vacaturetekst gaat. Het liefste ook een vraag waarmee je laat zien hoe goed je hebt opgelet. Bijvoorbeeld: “Ik zag dat jullie een flinke inkoopafdeling hebben. Wat is hier de rolverdeling?”. Stiekem is jouw missie niet eens om antwoord te vinden op deze vraag, maar gewoon om te laten weten wat jij weet. En wanneer je wel érg blij wordt van luisteren naar je eigen vragen, dan kan je altijd nog De Wereld Draait Door gaan presenteren.

 

Hopelijk ben je nu klaar voor je grote gesprek. En mocht je écht even niet meer weten wat je moet doen, dan is het universum er altijd voor je. Lang leve de Melkweg.

Vergelijkbare andere artikelen

Solliciteer direct

Wil je groeien als professional én persoon in een jong, leergierig en enthousiast team? Wil je ontdekken wat het best bij jouw past door verschillende dingen te proberen en ervaren? Solliciteer dan nu bij In2Talent!