Jij krijgt altijd alles voor elkaar!

Wil je een trucje leren om makkelijker salarisverhoging te scoren of iets gedaan te krijgen bij een ander? Het klinkt als een gat in de markt, maar dit is al in 1928 bedacht door Dr. William Moulton Marston. We hebben het over het DISC model.

Je hebt het vast wel eens voorbij horen komen, de DISC kleuren rood, geel, groen en blauw. Eigenlijk is het heel simpel, DISC geeft je inzicht in jouw eigen gedrag en het gedrag van anderen. Het model geeft antwoord op de vraag waarom we doen wat we doen, en je kan sneller je zin krijgen als je daarop inspeelt! Hoe dat werkt in de praktijk vertellen we je in dit artikel.

 

Het originele DISC model

Laten we beginnen met een korte uitleg over de verschillende kleuren. In het originele model van Dr. William had je er vier:

  • Dominant rood: als je hoog scoort op de rode kleur neem je graag initiatief. Je bent resultaatgericht, gaat goed op direct communiceren en staat bekend als daadkrachtig, gedreven en doortastend. Mogelijke valkuilen van een ‘rooie’ zijn dat je erg eigenwijs kan zijn, ongeduldig en dat je koste wat het kost wilt winnen.
  • Inspirerend geel: wanneer je hoog scoort op de gele kleur ben je van nature positief ingesteld en geniet je van het leven. Je neemt beslissingen op gevoel, bent makkelijk in omgang, nieuwsgierig en inspirerend. De andere kant van de medaille is dat je ongeorganiseerd en snel verveeld kan zijn en moeite kan hebben met focussen.
  • Stabiel groen: scoor je hoog op groen dan ben je wat rustiger en evenwichtiger. Je past je snel en makkelijk aan, aan je omgeving, bent hulpvaardig, geduldig en betrouwbaar. Wel kan het zijn dat je als ‘groentje’ wat afwachtend bent, conflictsituaties uit de weg gaat en dat je het lastig kan vinden om je flexibel of kwetsbaar op te stellen.
  • Correct blauw: als blauw jouw meest dominante kleur is dan ben je nauwkeurig, analytisch en stel je graag vragen ter verduidelijking omdat je alles tot in de detail wilt weten. Stabiliteit en duidelijkheid passen jou goed. ‘Blauwe’ mensen kunnen streng en kritisch voor zichzelf en anderen zijn en het lastig vinden om om te gaan met kritiek.

 

Alle kleuren van de regenboog

Goed om mee te nemen is dat je niet één kleur hoeft te zijn. Je kunt stukjes van jezelf herkennen in alle kleuren en de kleur die je inzet is afhankelijk van de situatie waarin je je bevindt. In een dagelijkse situatie kan je bijvoorbeeld voornamelijk geel zijn, terwijl je in een stressvolle situatie meer naar blauw of rood schiet. Vaak is het wel zo dat één of twee kleuren wat meer overheersend zijn dan de anderen.

 (Tip van de ‘redactie’: Op de wondere wereld van het internet kun je verschillende (gratis!) DISC testen vinden. Leuk om te kijken of jouw vermoedens bevestigd worden).

 

Als het kwartje valt

Als je de omschrijving van de kleuren leest krijg je vast al een gevoel van herkenning bij één of meerdere kleuren. Je herkent jezelf, maar misschien ook mensen in jouw omgeving. Waarschijnlijk speel je (onbewust) soms al in op de kleuren van die mensen. Als je vroeger thuis iets voor elkaar wilde krijgen dan pakte je dat waarschijnlijk bij je moeder op een andere manier aan dan bij je vader. En voor sommige vragen wist je gewoon bij wie je de meeste kans maakte.

Arien: ‘Als je bij mij iets gedaan wil krijgen dan doe je dat het best op een informele, vriendelijke manier en speel je in op onze relatie. Ik ben overheersend geel. Ik vind het fijn om eerst over mijn gevoel te kletsen. Ik ben spontaan maar organisatorisch niet heel sterk en ik kan het een uitdaging vinden om niet té betrokken te raken. Als je dat weet kan je daar natuurlijk mooi gebruik van maken.’

 

Een goede voorbereiding is het halve werk

Als je een salarisverhoging wil scoren dan bereid je je waarschijnlijk voor op dat wat je wilt zeggen. Waarom verdien jij die verhoging? Je bedenkt die dingen die jíj belangrijk vindt om te benoemen. De kunst van dit trucje zit hem in het omdraaien. Welke kleur of kleuren herken je in diegene die straks tegenover jou aan de tafel zit? En hoe kan je daarmee omgaan en erop inspelen?

  • Dominant rood: iets gedaan krijgen van iemand die voornamelijk rood is doe je door de focus te leggen op acties, resultaten en doelen. Je communiceert direct en concreet en draait er niet te veel omheen. Daarnaast geef je de ander de tijd om jouw ideeën rustig te overwegen.
  • Inspirerend geel: wil je een salarisverhoging scoren bij een geel persoon dan sla je een positieve toon aan en leg je de focus op leuke activiteiten, relaties en initiatieven. Je geeft de persoon aan de andere kant van de tafel de tijd om zijn of haar gevoel onder woorden te brengen en laat zien dat je ook over de organisatie hebt nagedacht.
  • Stabiel groen: probeer zekerheid en geduld uit te stralen als je communiceert met een groen persoon. Geef de ander de tijd om de informatie die je op tafel legt te verwerken. Leg in het gesprek de focus op harmonie, stabiliteit en begrip en voorkom dat je dreigend over komt. Noem bijvoorbeeld niet dat je bij de buren het dubbele denkt te kunnen verdienen.
  • Correct blauw: ben geduldig, duidelijk en geef nauwkeurig uitgewerkte informatie met garanties (waar mogelijk) als je met een blauw persoon aan tafel zit. Geef antwoord op de waarom vragen, onderbouw wat je zegt en neem de ander stap-voor-stap mee in je aanpak in bepaalde situaties.

Dus… als je samenwerkt met Arien is het niet handig om voor een salarisverhoging gelijk met een hele lijst aan cijfers, feiten en resultaten te komen. Je scoort punten als je eerst op de relatie inspeelt, vraagt hoe het met haar gaat en een complimentje geeft.

 

Aan de slag  

Om DISC in de praktijk voor je te laten werken moet je er vooral mee gaan oefenen. Begin met het doen van een test voor jezelf en het begrijpen en herkennen van de verschillende kleuren.

Probeer je bewust te worden van het gedrag dat er om je heen wordt ingezet, en de kleur die daarbij hoort. Ga na gesprekken met je collega’s, ouders, vrienden of vriendinnen eens zitten en stel jezelf wat vragen:

  1. Welke kleur(en) herken je en waaraan herken je deze kleuren?
  2. Welke gedrag van de ander komt overeen met jouw kleur(en) en waarom?
  3. Welke gedrag van de ander komt niet overeen met jouw kleur(en) en waarom?
  4. Hoe zou je de kleur(en) van je gesprekspartner in je voordeel kunnen gebruiken in een volgend gesprek?

Oefening baart kunst, want als je je door de dag heen bewuster wordt van jouw gedrag en het gedrag van anderen dan ga je hier vanzelf meer rekening mee houden. Zo kan je in de voorbereiding op een gesprek rekening houden met de kleuren van de ander, en hier bewust op inspelen.

 

Auteurs

Wij, Laura en Arien, volgen het persoonlijk ontwikkelprogramma van In2Talent. Laura vanuit haar rol als Inkoopconsultant, Arien vanuit haar rol als managing consultant. Binnen het In2Talent ontwikkelprogramma zijn wij actief aan de slag met ons persoonlijk leiderschap. We worden ons bewust van ons eigen gedrag en emoties. Klinkt zweverig hè? Dat valt heel erg mee! En om dat te laten zien en onze ervaringen te delen schrijven wij een serie artikelen over de onderwerpen die in het persoonlijk ontwikkelprogramma van In2Talent aan bod komen. Als je vragen hebt over onze artikelen mag je die natuurlijk altijd stellen. Je kunt ons bereiken via laura@in2talent.nl en arien@in2talent.nl.

 

 

Vergelijkbare andere artikelen

Solliciteer direct

Wil je groeien als professional én persoon in een jong, leergierig en enthousiast team? Wil je ontdekken wat het best bij jouw past door verschillende dingen te proberen en ervaren? Solliciteer dan nu bij In2Talent!