4 tips voor jouw sollicitatiegesprek

Gefeliciteerd! Je bent uitgenodigd voor een gesprek voor die gave mogelijkheid om als junior inkoper te starten. Maar dan? Het gesprek is hét moment waarop de werkgever of recruiter een eerste indruk van jou krijgt en je wil dat die indruk goed is.

 1. Bereid je voor

Een goede voorbereiding is het halve werk. Lees je daarom voor een gesprek nogmaals in over het bedrijf en de functie. Dit heb je als het goed is al gedaan voor het insturen van je sollicitatie, maar vaak zit er even tijd tussen het insturen en het gesprek. Als je je nog een keer inleest heb je alle informatie weer scherp op je netvlies staan. Daarnaast kan je dan vragen op papier zetten over zaken waar je meer over wilt weten of wat je nog niet helemaal duidelijk is.

 2. Wees op tijd

Misschien een inkoppertje, maar zorg dat je op tijd bent voor de afspraak. Zoek van te voren uit hoe je bij het bedrijf moet komen en hoeveel reistijd je moet inplannen. Houdt hierbij rekening met eventuele files of vertragingen. Plan dus wat extra tijd in zodat je niet bij een kleine tegenslag contact moet opnemen met de mededeling dat je later bent. Mocht je uiteindelijk geen vertragingen hebben opgelopen en ben je veel te vroeg op locatie? Ga niet 40 minuten te vroeg aanbellen. Wacht ergens in de buurt tot het moment daar is. 10 tot 15 minuten voor een afspraak naar binnengaan is netjes. Zorg dat je de naam van je gesprekspartner weet. Dit lijkt misschien logisch, maar het staat slordig als je een gesprek hebt met dhr. Van den Bos en je vraagt naar dhr Bos.

 3. Open houding

Vaak wordt je door iemand van de receptie in een wachtruimte neer gezet of al gelijk in de gesprekskamer. Is het een wachtruimte? Zorg er dan voor dat je netjes zit en een geïnteresseerde, open houding hebt en in de gaten hebt wat in er in je omgeving gebeurt. Ga niet onderuit gezakt wegduiken in je telefoon om te tijd te doden met social media. Zorg er voor dat je je aantekeningen straks snel kan pakken als je naar een gespreksruimte gaat. Word je gelijk in een gesprekskamer neergezet? Neem plaats en zorg alvast dat je je pen en notitieblok met voorbereide vragen bij de hand hebt. Dit geeft een professionele indruk en laat zien dat je het gesprek hebt voorbereid. Geef een stevige hand bij kennismaking en maak een ontspannen indruk.

 4. Stel vragen

Praat tijdens het gesprek duidelijk en netjes. Stel vragen voor een extra toelichting of als je bijvoorbeeld de term niet kent die ze gebruiken. Schroom je niet! Vaak wordt er in vakjargon of bedrijfstermen gesproken door je gesprekspartners zonder dat ze het doorhebben. Het is niet vreemd dat je die niet kent. Daarnaast kun je middels vragen laten zien dat je geïnteresseerd bent en luistert naar wat ze vertellen. Probeer soms het gesprek samen te vatten om te kijken of je het goed hebt begrepen. Aan het einde van het gesprek wordt er vaak gevraagd of je nog vragen hebt. Kijk dan nog eens naar je voorbereide vragen/onderwerpen waar je het over wilde hebben. Misschien zijn er door enthousiasme in het gesprek bepaalde onderwerpen niet besproken.

Solliciteer direct

Wil je groeien als professional én persoon in een jong, leergierig en enthousiast team? Wil je ontdekken wat het best bij jouw past door verschillende dingen te proberen en ervaren? Solliciteer dan nu bij In2Talent!

Inhousedag In2Talent!

Maak kennis met In2Talent en inkoop tijdens onze inhousedag op 1 mei 2024! We nemen je gedurende deze middag op een laagdrempelige en interactieve manier mee in het traineeship van In2Talent. Je krijgt meer informatie over inkoop, met een inspirerend verhaal van een inkoopprofessional met ervaring bij o.a. Nike, HEMA en Danone. Daarnaast vertellen we je alles over onze opdrachtgevers, ontwikkelmogelijkheden en de arbeidsvoorwaarden. We sluiten de middag af met speeddates met de In2Talenters en natuurlijk een gezellige borrel. 

Bij zijn?

Meld je aan voor onze inhousedag op 1 mei 2024 van 14.00 tot 17.00 uur op ons kantoor in Den Haag (Prinses Beatrixlaan 5, 5 minuten van Den Haag CS)