De rol van een Inkoopconsultant: Zo Maak je Gemeenten Duurzamer

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker in onze maatschappij! Onze eigen Kaatje de Haas (rechts op de foto), studente Facility Management aan De Haagse Hogeschool, heeft haar afstudeerstage bij jullie doorgebracht en zich gebogen over hoe gemeenten kunnen bijdragen aan duurzaamheid door middel van innovatieve inkoopoplossingen. Haar grote vraag was: “Hoe kunnen we als gemeenten innovatieve inkoopoplossingen inzetten om onze duurzaamheidsdoelstellingen te behalen?”

Bevindingen
Kaatje ontdekte dat de duurzaamheidsaanpak nogal verschilt tussen gemeenten. Sommige zijn al flink op weg, terwijl anderen nog niet echt een plan hebben. Vaak ligt dat aan slechte samenwerking, financiële beperkingen, gebrek aan kennis en de prioriteit die de plaatselijke politiek geeft aan duurzaamheidsplannen.

Oplossingen in Actie
Maar genoeg gepraat over problemen, laten we het hebben over oplossingen! Kaatje heeft een stel actieplannen bedacht om duurzaamheid en innovatie aan te moedigen. Kennis delen, trainen, beslisbomen en nieuwe systemen implementeren, dat is de sleutel tot succes. Gemeenten kunnen deze plannen aanpassen aan hun eigen behoeften.

Inkopers krijgen de kans om echt impact te maken op de duurzaamheid van gemeenten. Hier zijn een paar concrete stappen die zijn voorgekomen uit Kaatje’s onderzoek:

Duidelijke, Meetbare Doelstellingen Formuleren
Help gemeenten bij het opstellen van duidelijke en meetbare duurzaamheidsdoelstellingen en integreer deze in hun beleidsplannen. Denk met ze mee!

Gezamenlijke Richtlijnen Ontwikkelen
Werk samen met gemeenten om een gezamenlijke richtlijn of framework te ontwikkelen. Dit helpt om een uniforme aanpak te creëren en zorgt ervoor dat iedereen dezelfde richting op gaat.

Nieuwe Technologieën en Methodes Implementeren
Identificeer nieuwe technologieën en methoden die gemeenten kunnen helpen hun duurzaamheidsdoelen te bereiken. Blijf op de hoogte van de nieuwste innovaties en kaart deze aan bij gemeenten zodat zij hiervan kunnen profiteren.

Financieringsmogelijkheden Zoeken
Duurzaamheidsprojecten kosten geld. Zoek naar financieringsmogelijkheden en ondersteun gemeenten bij het verkrijgen van subsidies en andere financiële middelen om hun projecten te realiseren.

Samenwerking Faciliteren
Faciliteer zowel interne als externe samenwerking door het organiseren van workshops, trainingen en kennisdelingsplatforms. Dit helpt bij het delen van best practices en het versterken van de samenwerking tussen verschillende gemeenten. Jij hebt namelijk al in meerdere keukens gekeken, toch?

Juridisch Advies en Richtlijnen Bieden
Navigeren door complexe regelgeving kan lastig zijn. Verdiep je in de richtlijnen om gemeenten te helpen met deze uitdagingen. Zo kunnen zij zich concentreren op het behalen van hun duurzaamheidsdoelen.

Bewustwording creëren
Ben jij op opdracht bij een gemeente? Creëer bewustwording door duurzaamheid te benadrukken. Motiveer gemeenten om duurzame keuzes te maken!

Met deze stappen kunnen In2Talenters een belangrijke rol spelen in het verduurzamen van gemeenten!

Heb je vragen over Kaatje’s onderzoek, of kom je graag met ons in contact om meer te leren over duurzaam inkopen? Neem dan contact op met Kim Herbrink.

Solliciteer direct

Wil je groeien als professional én persoon in een jong, leergierig en enthousiast team? Wil je ontdekken wat het best bij jouw past door verschillende dingen te proberen en ervaren? Solliciteer dan nu bij In2Talent!