Optimalisatie van Inkoopstrategieën in de Nederlandse Maakindustrie: De Rol van Local Sourcing en de In2Talenter!

De Nederlandse maakindustrie moet continu haar inkoopstrategieën finetunen om kosten te drukken, de productkwaliteit te handhaven en en duurzame zakelijke relaties te ontwikkelen in een dynamische wereldmarkt. Met de groeiende focus op ‘local sourcing’ dook Thijs tijdens zijn afstudeerstage bij In2Talent diep in de materie om te ontdekken hoe jullie, als inkoopconsultants van In2Talent, het verschil kunnen maken voor Nederlandse maakbedrijven. Ontdek in dit artikel de kernpunten en aanbevelingen van het onderzoek, en vooral hoe jij als inkoopconsultant hierop kunt inspelen!

Onderzoeksmethode
Thijs startte zijn onderzoek met een grondige organisatieanalyse van In2Talent om hun capaciteiten en cultuur te begrijpen. Vervolgens identificeerde hij de uitdagingen en kansen binnen de Nederlandse maakindustrie en verzamelde hij inzichten over local sourcing door middel van literatuuronderzoek en interviews met experts.

Uitkomsten en Aanbevelingen
Het onderzoek van Thijs bracht een wereld van inzichten aan het licht. Het blijkt dat local sourcing in de maakindustrie niet altijd toepasbaar is, vanwege de beperkte beschikbaarheid van bepaalde grondstoffen. Dit betekent dat een uniforme aanpak voor local sourcing niet mogelijk is. De recente geopolitieke gebeurtenissen en de pandemie, hebben een schijnwerper gezet op de fragiliteit van onze afhankelijkheid van lageloonlanden, met China als voornaamste speler. Dit heeft geleid tot verstoringen in onze toeleveringsketen en zelfs het faillissement van enkele bedrijven. Maar wees niet bang, deze uitdagingen bieden juist kansen voor innovatie en groei. Het is tijd om risicomanagement en leveranciersdiversificatie serieus te nemen en een nieuwe koers te varen. En we zien al een verschuiving naar meer productie in Europa om risico’s te temperen. Ondanks de trage vooruitgang door gebrek aan specialisme, is het nu meer dan ooit cruciaal voor bedrijven om hun strategieën te heroverwegen en klaar te staan voor de toekomst!

Wat kunnen jullie als inkoopconsultants doen met deze uitkomsten?

Strategisch Advies Geven: Help bedrijven een geïntegreerde local sourcing strategie te ontwikkelen. Identificeer kritieke gebieden waar local sourcing een strategisch voordeel biedt en neem dit op in de bedrijfsdoelstellingen. Jullie kunnen bedrijven begeleiden bij het formuleren van langetermijnstrategieën die lokale inkoop integreren in hun bredere inkoopbeleid. Help daarnaast bij het opbouwen van duurzame relaties met lokale leveranciers, brancheorganisaties en gemeenschappen. Deze partnerschappen kunnen niet alleen zorgen voor betrouwbare toeleveringsketens maar ook bijdragen aan duurzaamheidsdoelstellingen, zoals de Sustainable Development Goals (SDG’s).

Tactische Diversificatie: Adviseer bedrijven over het diversifiëren van hun lokale inkoopopties. Voer grondige leveranciersbeoordelingen uit op basis van kwaliteit, capaciteit, flexibiliteit en naleving van duurzaamheidsnormen. Help bedrijven een gestructureerd proces op te zetten voor de beoordeling en selectie van lokale leveranciers.

Operationele Implementatie: Ondersteun bedrijven bij de implementatie van technologische oplossingen voor lokale inkoop, zoals 3D-printen. Zorg ervoor dat medewerkers goed getraind zijn in lokale inkoopprotocollen en op de hoogte zijn van de specifieke kenmerken en uitdagingen van local sourcing.

Kortom!
Laten we samenwerken met bedrijven om ijzersterke risicomanagementstrategieën te smeden. We gaan de afhankelijkheid van slechts enkele leveranciers verminderen door diversificatie en flexibele toeleveringsketens opzetten die als een wervelwind kunnen reageren op verstoringen.

Door deze slimme inzichten en krachtige aanbevelingen toe te passen, kunnen jullie, als gedreven inkoopconsultants van In2Talent, bedrijven helpen om veerkrachtiger en duurzamer te worden dan ooit tevoren! Dit onderzoek legt een goede basis voor het optimaliseren van inkoopstrategieën in de Nederlandse maakindustrie, waardoor bedrijven vol vertrouwen de uitdagingen van morgen aan kunnen gaan!

Benieuwd naar de Whitepaper van het onderzoek van Thijs? Stuur Kim Herbrink dan even een berichtje!

 

Solliciteer direct

Wil je groeien als professional én persoon in een jong, leergierig en enthousiast team? Wil je ontdekken wat het best bij jouw past door verschillende dingen te proberen en ervaren? Solliciteer dan nu bij In2Talent!