Het moderne vriendenboekje: LinkedIn, en al haar rariteiten.

LinkedIn: Het is een soort Instagram waar je ouders wél op zitten en als je een foto plaatst van je avondje stappen wordt het juist niét gewaardeerd. Jammer, want dat zou wel goed opvallen, en dat is belangrijk op LinkedIn. Jouw profiel is namelijk vooral een manier om gevonden te worden door mensen die iets voor jou kunnen betekenen. Maar hoe val je eigenlijk op tussen andere profielen, op een website met alleen in Nederland al 1.1 miljoen gebruikers?

Wij geven je 3 concrete tips om je LinkedIn profiel écht te laten uitblinken.

Even alles invullen

Okee, we beginnen nu wel écht in de basis, maar het is belangrijk om te weten dat een compleet LinkedIn profiel je bereik flink vergroot. Dus net als een vriendenboekje vroeger netjes je naam, woonplaats, opleidingen, trainingen, cursussen en favoriete smaak Liga-koeken invullen.

Belangrijk om te weten is je functietitel. Hiermee zorg je ervoor dat jouw profiel bovenaan de zoekopdracht komt te staan van een potentiële werkgever. Zij zoeken namelijk op specifieke functietitels, dus wellicht is een overdreven hippe LinkedIn-esque term zoals Junior Consulting Liga Expert juist niét de goede keuze. Tenzij je solliciteert bij de koekjesfabrikant, natuurlijk.

Ook kan je op je profiel een korte samenvatting over jezelf schrijven. Laat hierin vooral merken wat jouw overtuiging is, jouw onderscheidende motivatie binnen jouw specialisme. Het klinkt heel zakelijk, en dat is het ook, want het zegt juist iets over wie jij bent als professional. Voel je niet bezwaard om je profiel af te sluiten met een call-to-action, zeker als je op zoek bent naar een nieuwe functie. “Wil je een keertje verderpraten, of kennismaken? Ik sta er voor open, stuur me en berichtje of bel me.” Of gewoon “geef werk”. Dat kan ook.

Overwin het algoritme

LinkedIn is een moderne website, en zoals je weet zijn slimme algoritmes overal te vinden. Er is heel veel om rekening mee te houden om een goed bereik te hebben. Even de belangrijkste dingen op een rijtje, want wat is er nou leuker om te lezen dan een lijstje in een lijstje?

 

  • Timing is belangrijk! Je kan jouw bijdrage het beste delen op woensdag om 16:00 uur, donderdag tussen 18:00 en 20:00 uur en vrijdag om 10:00 uur.
  • Plaats hooguit twee keer per week iets. Meer dan dat is voor zowel jouw connecties als het algoritme toch écht te veel.
  • Het ligt voor de hand, maar, schrijf foutloos Nederlands en hou het netjes. Niet ultraformeel, we zijn geen robots, maar een dt-fout valt wel op.
  • Rustig met het hekwerk. Minder dan 3 of meer dan 10 hashtags zorgt voor 20 tot 40% minder bereik dan berichten met 3-9 hashtags. Het ideale aantal is 5. De plaats van de # maakt niet uit.
  • Een goede foto helpt! Een bericht met alleen tekst of met beeld resulteert in 25 tot 50% meer bereik.

Hou dit goed bij, want de algoritmes willen nog wel eens aangepast worden. Zo sta je niet voor verrassingen.

En je netwerk dan?

Nu je profiel en je posts tip-top in orde is wordt het natuurlijk tijd om je netwerk uit te breiden! Het is natuurlijk tof om de felbegeerde ‘500+ connecties’ aan te tikken, maar denk ook goed na over wié je precies toevoegt. Denk aan interessante personen of bedrijven bij jou in de regio. Hiervoor komt de zoekfunctie van LinkedIn natuurlijk uitstekend van pas. Stuur bij dit soort connectieverzoeken ook een persoonlijke boodschap toe, waarin je uitlegt waarom je ze toevoegt. Wel zo netjes.

Bezoek ook eens een netwerkevenement om in het echt mensen te ontmoeten die je later op LinkedIn kan toevoegen. Dat klinkt misschien eng, opeens de sprong maken van de veilige online omgeving naar een fysieke, maar daar helpen we je graag bij! We hebben de do’s en don’ts voor je al op een rijtje gezet!

En nu?

Kijk, hopelijk komt de armada aan recruiters nu vanzelf naar jou toe! Je kunt op LinkedIn namelijk ook aangeven dat je #opentowork bent, en zo al helemaal bovenaan komt te staan. Maar wees zeker niet bang om anderen te benaderen, het is immers een netwerkplatform. Je kunt netwerken met gelijkgestemden en je aansluiten bij interessante groepen en bedrijven die je wil volgen. Zo blijf je ook buiten je werk om op de hoogte van alles wat in je vakgebied gebeurt!

Vergelijkbare andere artikelen

Solliciteer direct

Wil je groeien als professional én persoon in een jong, leergierig en enthousiast team? Wil je ontdekken wat het best bij jouw past door verschillende dingen te proberen en ervaren? Solliciteer dan nu bij In2Talent!