Daan de Vries – Oud-In2Talenters aan het woord

We houden graag contact met onze oud-In2Talenters. Ze blijven immers een enorme bron van inspiratie en kennis. Zo spraken we met Daan de Vries, In2Talenter van 2015 tot 2020. Op dit moment is hij werkzaam als Senior Beleidsmedewerker bij Ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Hoe was jouw kennismaking met In2Talent?

Daan deed zijn Master Supply Chain Management aan de Rotterdam School of Management en was toen op zoek naar een traineeship voor na zijn studie, omdat hij graag wilde blijven doorleren. “Ik kwam de vacature van In2talent tegen bij de career office van mijn universiteit. Daar haakte ik op aan en heb ik meteen gesolliciteerd.”

Daan’s start bij z’n eerste opdracht verliep op een erg unieke manier: “Mijn eerste sollicitatiegesprek was net twee weken voordat ik naar Indonesië ging. Toen ik net twee dagen op vakantie was werd ik om 11 uur ’s avonds gebeld dat er een opdracht voor me was bij ING Bank, met de vraag of ik daar interesse in had. ING heeft een erg uitgebreid intakeproces voor werknemers die via een externe partij komen, dus ik heb nog tijdens m’n vakantie geregeld dat alle benodigde scans van mijn diploma’s, paspoort, enzovoorts in Nederland goed terecht kwamen.” Gelukkig stond Daan er niet alleen voor: “Mijn huisgenoten destijds hebben zelfs mijn masterdiploma opgezocht en voor me gescand”

Daan is toen gestart op zijn eerste opdracht terwijl het sollicitatieproces bij In2Talent nog geeneens officieel was afgerond. Midden augustus startte hij bij ING en vanaf eind september deed hij mee met de eerste opleidingsdagen van In2Talent. 5 november ging hij pas ‘officieel’ in dienst.

De eerste opdrachten

Na zijn start bij ING heeft hij ruim twee jaar op opdracht gezeten bij Nutricia in Zoetermeer, eerst als Contractmanager met voornamelijk administratief werk. Vervolgens heeft Daan zich omhoog gewerkt tot een Junior Buyer functie waarbij hij zijn eigen portfolio had. “Mijn portfolio bestond uit grondstoffen en verpakkingsmaterialen, waarbij ik het leveranciersmanagement deed en deels de prijsonderhandelingen.” Vervolgens heeft hij gewerkt bij Intertaste, tegenwoordig onderdeel van Euroma, waar hij als Category Buyer verschillende grondstoffen inkocht. “Daar heb ik meegemaakt hoe zo’n acquisitie van Intertaste door Euroma in de praktijk gaat. Het was interessant om te zien hoe twee bedrijven samengaan en wat voor dynamiek er dan ontstaat.” Vervolgens ging Daan naar Servicepunt 71, waar voor vier gemeenten een ‘purchase-to-pay’ proces werd geïmplementeerd. Hierna versterkte hij het procurement team van CarNext en kocht hij voornamelijk ‘indirect’ in, bijvoorbeeld marketing, vastgoed en inhuur. Daan deed de onderhandelingen en sloot de contracten af.  Zijn laatste opdracht was bij De Nederlandsche Bank, waar hij middenin de Corona periode is gestart. “Welgeteld twee keer ben ik daar naar kantoor geweest.” Sinds november 2020 is Daan geen In2Talenter meer.

Persoonlijke ontwikkeling binnen In2Talent

Wat Daan vooral is bijgebleven is de persoonlijke ontwikkeling  die bestond uit de opleidingsdagen en de coaching. “Ik herinner mijn eerste coachingsgesprek met Roderick nog, toen ik nog niet in dienst was maar nog in mijn sollicitatieproces zat. Ik had voor mijn gesprek een persoonlijkheidstest gedaan. Deze had ik netjes uitgeprint meegenomen want ik dacht ‘nou die gaan we bespreken’. Maar na een uur kwam ik uit het gesprek en dacht ‘wat is dit, waar ben ik in beland?’. Ik ontdekte toen hoe waardevol het gesprek was, waarin dingen zijn besproken waar ik al zo lang tegenaan liep en die allen direct betrekking hebben op hoe ik dingen aanpak, hoe ik mezelf zie en hoe ik anderen zie.” Tijdens deze sessies bouwde hij ook een goede band op met de In2Talenters die samen met Daan startten: “Ik heb het meeste met Bas, Christel en Siomara meegemaakt. Je merkt wel echt dat wanneer je weer iemand van je opleidingsgroepje ziet, dat je meteen weer samen op dat niveau van bewustzijn zit. Ik zie hun dan ook nog regelmatig, we hebben daar wel waardevolle vriendschappen mee opgebouwd. Ik denk dat dat komt omdat de sfeer tijdens die opleidingsdagen zo open is. Je kent elkaar gewoon heel goed, je weet van elkaar waar je tegenaan loopt en in heel veel andere werkomgevingen zal je dat niet zo hebben.”

Daan heeft tijdens zijn tijd als In2Talenter geleerd zichzelf te accepteren zoals hij is. “Niet in de zin van ‘ik ben zo dus ik blijf altijd zo’, maar meer zelfacceptatie als zelfliefde vanuit een persoonlijk ontwikkelingstraject.”

Ook heeft hij geleerd om op zijn werk op zo veel mogelijk dingen ‘ja’ te zeggen: “Ook als je niet 100% zeker weet of je het kan. Gewoon dingen naar je toe trekken bij je opdrachtgever, uiteindelijk is dat de manier om je te laten zien en om meer verantwoordelijkheid te krijgen. Juist door wat je doet goed te doen, en vervolgens ook als iets voorbij komt te zeggen ‘joh, kan ik dat niet doen?’ leer je heel snel heel veel.” Een andere tip is om niet te lang te blijven hangen bij een opdrachtgever, maar zo veel mogelijk verschillende organisaties te ontdekken. “Er zijn heel veel dingen afhankelijk van de organistatie cultuur, interne hiërarchie, en interne politiek. Hoe eerder je dat doorhebt, hoe sneller je ziet hoe de poppetjes lopen en waar je eventueel meerwaarde kan bieden.”

“Ik zou het elke starter niet alleen aanraden, maar vooral gunnen.”

Daan heeft bij In2Talent veel dingen geleerd die hij nog steeds gebruikt. Bijvoorbeeld omgaan met feedback en deze niet persoonlijk opvatten. Maar ook “nee” kunnen zeggen, en bovendien goed kunnen kijken naar je eigen triggers en de triggers van andere mensen. “Zo kun je je collega’s in kaart brengen en kijken naar wat wél en wat niét voor hen werkt. Met de ene persoon moet je iets directer zijn en met een ander wat ‘vriendelijker’. En ik heb geleerd wat ik heel goed kan, wat ik minder goed kan en dat ik goed weet wat ik wil.”

 Boven alles raadt Daan In2Talent aan voor iedereen die iets met inkoop wil doen. “Niet alleen als je iets met inkoop wil doen, maar ook als je het puur over het persoonlijke ontwikkelingstraject hebt zou ik het elke starter niet alleen aanraden maar vooral gunnen. Ik denk dat het de perfecte manier is om je inkoop carrière te starten.”

Als Daan geen In2Talenter was geworden, denkt hij dat hij veel minder zijn eigen weg had gevolgd. “Wat ik initieel wilde was bij een grote corporate werken en lekker mee met de hele ‘ratrace’ en uiteindelijk denk ik dat dat helemaal niet bij me past. Op deze manier heb ik veel meer m’n eigen weg kunnen volgen en heb ik daardoor veel meer rust.” Volgens Daan is hij bij zijn functies niet alleen aangenomen op basis van zijn inhoudelijke kennis van inkoop, maar ook door de soft skills die hij bij In2Talent heeft ontwikkeld.

 De uitjes, feestjes en evenementen

Van de uitjes en evenementen heeft Daan altijd genoten: “In de loop van de tijd dat ik bij In2Talent heb gewerkt was er nog wel een verschuiving toen alles onderdeel werd van Actos Groep en ik denk dat de uitjes en evenementen daardoor ook zijn toegenomen, het was altijd heel informeel en speels en gezellig. Düsseldorf is me het meest bijgebleven, met de goochelaar bij het diner in het hotel. We waren toen ook met heel InQuest, we hadden eerst een borrel, toen een diner met dé goochelaar en daarna zijn we nog de stad ingegaan. Dat was dolle pret. En de volgende dag zijn we nog naar de kerstmarkt in de stad gegaan. Het is dat ik geen wintersporter ben, anders was ik heel graag meegegaan met die reis.”

De volgende grote stap voor Daan

“De volgende grote functie is geen inkoopfunctie, maar alles wat ik heb geleerd bij mijn functies als inkoper kan ik hier wel toepassen: Senior Beleidsmedewerker bij Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (sinds eind augustus 2023).” “Ik heb veel geleerd over waarom bedrijven bepaalde keuzes maken op het gebied van investeringen. Waar ik me mee bezig ga houden is de verduurzaming van industrie op MKB-gebied en industrie die niet geclusterd zit in bepaalde zones. Ik merk dat ik meer richting de inhoud wilde en dat kan ik in deze rol mooi doen. Hier ga ik ook te maken krijgen met heel veel verschillende disciplines en partijen. Dat je met zoveel stakeholders en grote partijen samenwerkt, vind ik interessant en dat heb je met inkoop ook.”

Solliciteer direct

Wil je groeien als professional én persoon in een jong, leergierig en enthousiast team? Wil je ontdekken wat het best bij jouw past door verschillende dingen te proberen en ervaren? Solliciteer dan nu bij In2Talent!