Gefeliciteerd, een nieuwe baan! Maar hoe enthousiast je ook bent, voordat je het contract ondertekent is het belangrijk om nog kritisch te kijken naar de arbeidsvoorwaarden. De arbeidsvoorwaarden onderhandelingen zijn namelijk een belangrijk onderdeel van het proces.
Vaak leer je vanuit je studie namelijk niet hoe je effectief kunnen onderhandelen om ervoor te zorgen dat de nieuwe arbeidsvoorwaarden aan jouw behoeften en verwachtingen voldoen, maar geen zorgen, daar zijn wij voor!
Hier zijn drie waardevolle tips voor succesvolle arbeidsvoorwaarden onderhandelingen.
Doe Je Huiswerk
Net als bij salarisonderhandelingen is het belangrijk om voor arbeidsvoorwaarden onderhandelingen voorbereid te zijn. Onderzoek de standaard arbeidsvoorwaarden, zoals (bovenwettelijke) vakantiedagen, in jouw branche of soortgelijke functies en vergelijk ze met wat jouw potentiële werkgever biedt. Je kan deze online vinden, maar wees ook niet bang om vrienden en studiegenoten te vragen naar hun voorwaarden.
Het is een stuk minder eng om te vragen naar zakelijke OV-kaart of een auto van de zaak wanneer je weet dat anderen in jouw branche deze ook krijgen.
Wees Bereid tot Compromissen
Polderen: Het is niet alleen een manier voor Cornelis Lely om de Zuiderzee af te sluiten, het is ook de favoriete manier van onderhandelen in dit land. “Polderen” betekent dat je compromissen sluit. Hoewel het belangrijk is om je prioriteiten te kennen en voorbereid te zijn, is het ook essentieel om open te staan voor compromissen. Werkgevers hebben meestal beperkte speelruimte bij het aanpassen van arbeidsvoorwaarden, dus het is belangrijk om flexibel te zijn.
Overweeg alternatieve oplossingen en compromissen om tot een win-winsituatie te komen. Bijvoorbeeld, als je werkgever niet in staat is om je salaris te verhogen, kun je onderhandelen over flexibele werktijden of andere voordelen die voor jou waardevol zijn.
Vergeet de secundaire arbeidsvoorwaarden niet
Over die flexibele werktijden, extra vakantiedagen en andere voordelen gesproken: dit zijn de zogeheten secundaire arbeidsvoorwaarden. Deze gaan niet over salaris of het aantal uren, maar over dingen als hybride werken of het krijgen van een werklaptop en werktelefoon.
Maar vraag je toekomstige werkgever ook naar minder voor de hand liggende voorwaarden zoals een persoonlijk ontwikkelbudget, georganiseerde sportactiviteiten of bijzondere uitjes zoals een wintersportreis. Wie weet leer je over voorwaarden die je toekomstige baan een stuk leuker maken.
Arbeidsvoorwaarden onderhandelingen zijn een essentieel onderdeel van je carrière en bieden de mogelijkheid om je financiële toekomst vorm te geven. Maar ze zijn ook spannend, want je weet natuurlijk niet wat een werkgever je allemaal gaat garanderen. Daarom geven we je graag wat zekerheid: Alle dikgedrukte voorbeelden van secundaire arbeidsvoorwaarden in dit artikel zijn standaard bij In2Talent! Kijk, dat is fijn, dan weet je in ieder geval waar je aan toe bent.
Meer leren over In2Talent’s opleidingsprogramma, opdrachten en natuurlijk de arbeidsvoorwaarden?
Leer In2Talent en Inkoop beter kennen met een inspirerend verhaal van een inkoopprofessional
van o.a. Danone, HEMA en Nike tijdens onze inhousedag op 16 november!
Meld je aan voor onze inhousedag op 16 november van 14:00 tot 17:00 op ons kantoor in Den Haag (Prinses Beatrixlaan 5, 5 minuten van Den Haag CS).