Een jaar verlof, een ticket weg uit je comfortzone

Op het moment van schrijven heb ik nog zo’n twee maanden te gaan en dan is het moment aangebroken. Een tussenjaar. Een jaar lang niet werken. Een jaar lang geen verplichtingen. 365 dagen. Wat een kans! In dit artikel wil ik elke lezer inzicht geven in mijn situatie, waarom doe ik dit, hoe heb ik het mogelijk gemaakt, wat ga ik dan doen met al die vrije tijd en vooral: waar liggen de uitdagingen?

Waarom?

Na mijn studie, afgerond in 2016, ontstond spontaan de behoefte om een reis te maken. Geheel tegenstrijdig met wat ik altijd had geroepen, veilig en vertrouwd in mijn bekende omgeving. Maar opeens was daar die behoefte, belde ik een vriend op met de vraag of hij mee wilde gaan en zo werd het idee een plan. Een halfjaar werken om het te financieren en begin 2017 vertrokken we richting Azië. Daar is het zaadje geplant. Na 3 geweldige maanden wist ik één ding zeker, dit was niet de laatste keer dat ik voor een langere periode op reis zou gaan.

Nu, een paar jaar verder en ondertussen aangesloten bij In2Talent, is dat niet veranderd. Toen ik bij In2Talent startte heb ik met mezelf afgesproken om in ieder geval de eerste twee jaar van het traineeship (onafgebroken) af te ronden. Afgelopen september was ik twee jaar in dienst en op dat moment was de afspraak al gemaakt. Een jaar verlof, ingaande vanaf 1 januari 2020. Waarom? Om dromen na te jagen. Om kansen te pakken. Om de wereld verder te ontdekken. Om hobby’s uit te oefenen. En de rode draad door alles: om mezelf als persoon te verbeteren door mijn grenzen te verleggen en mijn comfortzone uit te breiden.

Hoe?

Wanneer ik vertel over mijn plannen krijg ik vaak reacties terug van mensen die aangeven hetzelfde te willen doen. “Dat zou ik ook wel willen”. Op de vraag wat deze mensen tegenhoudt, krijg ik vaak dezelfde antwoorden: tijd, geld of ik ga nooit zolang verlof krijgen van mijn werkgever.

Allereerst ben ik gewoon het gesprek aangegaan met In2Talent. Toen de situatie helder was voor beide partijen, kostte het slechts 1 gesprek om tot overeenstemming te komen. De angst die veel mensen drijft, bang om kwaad daglicht te zetten bij de werkgever, is niet altijd gegrond. Wat betreft tijd en geld, dit zijn in mijn ogen slechts makkelijke excuses. Uiteraard, zonder geld kom je niet ver, maar de voorbereiding begint ook niet een week van tevoren. Zelf wist ik al dat ik het ooit nog ging doen, dus sparen deed ik al langer. En toen het eenmaal was geregeld, daagde in mezelf uit om mijn uitgavepatroon onder de loep te nemen. Zo kon ik in een relatief korte periode een bedrag bij elkaar sparen waar ik naar verwachting prima mee kan rondkomen in een jaar waarin géén geld binnenkomt.

Ik probeer mensen altijd te ‘challenge-en’ om eerlijk te zijn tegen zichzelf. Wil je dit écht of is het een van de vele dingen die wel leuk zouden zijn. Als het antwoord dan is dat je het écht wilt, laat dan niks in de weg staan. Aan het eind van de dag kan ook ik met 100 redenen komen om het niet te doen, maar ik wil het meer dan graag dus waarom zou ik me hier nog langer druk om maken? Doen!

Wat?

Hoe zien 365 vrije dagen eruit? Wat een tijd opeens. Mijn plan is om een aantal reizen te maken, met periodes tussendoor die ik ‘thuis’ in Nederland doorbreng. De wereld ontdekken, in mijn ogen een van de mooiste dingen om te doen. Nieuwe culturen, nieuwe mensen, nieuwe kansen en nieuwe uitdagingen. Nieuwe ervaringen en nieuwe inzichten, een grotere comfortzone. Dat staat centraal tijdens mijn jaar verlof.

Op de momenten dat ik thuis ben ga ik ook gericht aan de slag. Zo is er tijd voor hobby’s die altijd meer tijd hebben gevraagd dan ik beschikbaar had. Daarnaast heb ik een eigen bucketlist die vol staat met dingen die ook gewoon in Nederland gedaan kunnen worden. De kans om ultiem te genieten van alle dingen die ik momenteel niet doe met dezelfde excuses die ik eerder in dit artikel heb genoemd en vaak terugkrijg van anderen. Geen excuses meer, ik wil volgend jaar alles doen met 100% overtuiging. Ik besef dat ik een kans voor mezelf heb gecreëerd en daar wil ik het maximale uithalen.

De uitdagingen

Zijn er dan helemaal geen dingen die ik lastig vind? Uiteraard wel.

Zo ben ik nog nooit alleen op reis geweest, iets wat ik toch een stuk spannender vind dan ik van tevoren heb beseft. Het onbekende, de vrijheid, argumenten die ik altijd gebruik om aan te geven waarom ik dit juist zo graag doe. Hier schuilt ook een van mijn angsten, de onzekerheid die het met zich meebrengt. Kom ik wel mensen tegen met wie ik het goed kan vinden? Wat als ik alleen ben en in een vervelende situatie terecht kom? Wat als het allemaal toch tegenvalt? Eigenlijk is het best opvallend, hoe hetzelfde onderwerp mij zowel enthousiast als angstig maakt. Gelukkig is mijn wil om het te doen op dit moment groter dan mijn angsten.

Tenslotte, de grootste uitdaging is voor mij toch wel om 100% uit deze ervaring te halen. Ik wil, aan het eind van een hopelijk prachtig jaar, trots zijn op alle dingen die ik heb bereikt, die ik heb gezien en die ik heb gedaan. 100% overtuiging. Nieuwe inzichten en ervaringen, die ik weer in kan zetten tijdens mijn volgende opdracht na terugkomst!

Door Ramon van Dijk

Solliciteer direct

Wil je groeien als professional én persoon in een jong, leergierig en enthousiast team? Wil je ontdekken wat het best bij jouw past door verschillende dingen te proberen en ervaren? Solliciteer dan nu bij In2Talent!