Een Kijkje in de Wereld van In2Talenter Ilse

Onze collega’s vertellen je graag hoe het is om bij In2Talent te werken. Vandaag vertelt Ilse over haar ervaringen binnen het inkoopvak.

Ilse is nu twee jaar in dienst bij In2Talent, waar ze onlangs de status van medior consultant heeft bereikt. Sinds zij bij In2Talent werkt heeft ze opdrachten uitgevoerd voor verschillende opdrachtgevers, waaronder het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, het Water en Energiebedrijf Bonaire, en Inkoopbureau West-Brabant, dat inkopen doet voor 20 kleine gemeenten in de regio rond Rotterdam en Breda, inclusief een stukje Zeeland.

Een van de meest memorabele ervaringen die Ilse heeft gehad, begon op het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, waar ze begon als junior. “Ik was aanvankelijk verantwoordelijk voor operationele taken, zoals ondersteuning en het opstellen van opdrachtbrieven. Na verloop van tijd kreeg ik de kans om complexere meervoudige offertetrajecten aan te pakken.” Haar enthousiaste houding en verlangen om te leren resulteerden in een kans om mee te werken aan een Europese Aanbesteding voor de plaatsingen en het onderhoud van reclameborden langs snelwegen. Je kent ze vast wel, “rij mono”….

“Ik mocht niet alleen meekijken, maar ook actief deelnemen aan het project, wat me een diepgaand begrip gaf van het aanbestedingsproces en de praktische aspecten bij zo’n traject.” Wat opviel aan deze ervaring was de verandering in haar rol. In plaats van snelle telefoongesprekken om plannen af te stemmen, was er nu behoefte aan vergaderingen en het maken van notulen. Dat heeft me wel echt geprikkeld, aanbesteden is echt geen ‘knip-en-plak’ werk. Ik leerde daar wel dat dit iets is waar je dieper met je projectteam op ingaat om zo goed mogelijk een aanbesteding te doorlopen. Ik was zelf vanuit mijn opleiding nog niet zo gewend om er zo concreet mee aan de slag te gaan.” Een goed voorbeeld hiervan was de suggestie om nieuwe borden te kopen en alleen de posters te vervangen, waardoor kosten en overlast aanzienlijk werden verminderd.

Ilse’s ervaring op Bonaire toonde haar de unieke aard van deze lokale markt. Ze merkte op dat bedrijven op Bonaire vaak kleinschaliger en minder professioneel waren, wat maakte dat ze die op nieuwe manieren moest benaderen , zoals via persoonlijke contacten en lokale advertenties. In Nederland doe je dat soort dingen per mail, of via Tendernet, maar daar doe je dat via Facebook of in de krant en dan reageren die aannemers daarop.”

Wat Ilse het meest bijblijft van haar werk bij In2Talent is het sociale aspect van inkoop. Je bent een soort aanspreekpunt voor de markt, maar ook de behoeftesteller voor de afdeling die iets inkoopt. Maar ook voor juridische zaken, of de afdeling control, en allerlei andere stakeholders. Het komt bij jou als inkoper allemaal samen, jij gaat met iedereen in gesprek en maakt er één uitvraag van.” Het vereist sterke communicatie- en sociale vaardigheden om al deze elementen goed te beheren.

Ilse heeft al veel geleerd bij In2Talent, niet alleen over inkoop, maar ook over de diverse onderwerpen en sectoren waarin ze heeft gewerkt. Ik heb nu al zo veel trajecten gedaan, en je leert dingen over zoveel verschillende onderwerpen en trajecten. Als je leergierig bent en je vindt het leuk om met mensen te werken dan is inkoop wel echt het beroep dat bij je past.”

Solliciteer direct

Wil je groeien als professional én persoon in een jong, leergierig en enthousiast team? Wil je ontdekken wat het best bij jouw past door verschillende dingen te proberen en ervaren? Solliciteer dan nu bij In2Talent!