In gesprek met Tibeau Kramer – Van studie naar inkoopwerkveld

De nieuwe generatie inkopers: ze staan klaar, en ze staan te popelen. En dat is niet zo gek, het inkoopvak is in de laatste jaren enorm gegroeid, zowel op het gebied van opdrachten als op het gebied van kennis. Op donderdag 11 mei host In2Talent om die reden het webinar De Nieuwe Generatie Inkopers, over innovaties, skills en de wereld van de beginnende inkoper. Eén van de sprekers tijdens dit webinar is een inkoper die inmiddels niet meer zo beginnend is: In2Talenter Tibeau Kramer. Tibeau woont in het Oost-Groningse Beerta met zijn vriendin en hun kat, Fluis.

Tijdens het webinar gaat Tibeau dieper in op de lessen die hij leerde in zijn carrière en hoe hij deze nu toepast in zijn functie als Inkoper bij Gasunie. 11 mei kan je hem in actie zien, maar tot het zo ver is stelt Tibeau zichzelf graag alvast voor, in zijn eigen woorden.

Ik ben werkzaam als inkoopconsultant bij In2Talent. Op dit moment doe ik dit op opdracht bij Gasunie in Groningen. Voordat ik begon bij In2Talent heb ik Facility Management gestudeerd aan de Hanzehogeschool Groningen. Die opleiding vond ik eigenlijk te breed, want ik had nog niet echt een idee van wat ik met ermee kon doen. Toen ik de inkoopminor tegenkwam werd het voor mij opeens tastbaar, en terwijl ik op zoek was naar een inkoopminor benaderde Arien mij namens In2Talent. We hadden in mei ons eerste gesprek en toen ben ik na de kennismaking aangenomen om, destijds in coronatijd, bij mijn eerste opdracht aan de slag.

Mijn start verliep door de corona pandemie niet altijd even soepel. Onder begeleiding van een senior inkoper heb ik eerst aanbestedingen gedaan, en pas achteraf kreeg ik een beetje ‘feeling’ voor het proces dat ik zojuist had afgerond. Het overzicht kwam toen pas, het hielp natuurlijk ook niet dat ik door de omstandigheden destijds alles vanuit huis deed. Ik las laatst dat een andere In2Talenter het omschreef als “je een beetje als de stagiair voelen” en dat snap ik wel. Het voelde vooral alsof je niet echt ergens bij hoorde, zeker door die afstand. De eerste opdracht is toch het spannends. Je kan wellicht niet direct impact maken en sluit soms maar een beetje aan in meetings. In het begin wilde het nog wel eens voorkomen dat je in een overleg weinig in te brengen had. Dit wordt vanzelf anders.

Gelukkig is dit gaandeweg veranderd. Toen ik startte bij een opdracht dichter bij huis, en de maatregelen versoepelde, was ik opeens vaak daadwerkelijk op kantoor. Het hielp ook dat ik toen meer ervaring had opgedaan. Als je wat meer ‘bagage’ hebt dan voel je je zelfverzekerder en profileer je jezelf meer. Ik kreeg meer ‘eigen dingen’ zoals processen en projecten, op een strategischer niveau. En, natuurlijk, is de cultuur bij elk bedrijf anders.

Wat neem je mee vanuit je opleiding?

De platte theorie, zoals het juridische gedeelte van de aanbesteding, pas je vanuit je opleiding direct toe in het inkoopvak. Wat ze je tijdens je opleiding echter niet leren is het stukje “governance”: Hoe zit een bedrijf in elkaar. Het inkoopproces heeft zes stappen, deze leer je uit je hoofd. Maar intern zitten bij bedrijven zoveel stakeholders waar je rekening mee moet houden en eigenlijk ontdek je deze pas als je er werkt. Als je je documenten op orde hebt met je team dan kan je de markt op, maar er zijn heel veel mensen die ook wat van die documenten moeten vinden. Het liefst leer je zo vroeg mogelijk wie je allemaal moet betrekken bij dat proces.

Je gaat er in die beginfase achter komen wat bij je past in je werk. Dat kun je onmogelijk vanaf school leren. Ik weet dat ik er heel veel waarde aan hecht om verantwoordelijk te zijn voor m’n eigen resultaten en het inrichten van m’n eigen dag. Dat krijg je vanuit je opleiding niet aangeleerd want daar is alles uniform.

Wat gaat voor de deelnemers de grootste take-away van het webinar worden?

We gaan in op nieuwe tools, zoals het alom bekende ChatGPT, maar vooral in op de dingen die je niet leert op je opleiding. Dat is niet zo heel gek natuurlijk, want sommige dingen kán je ook gewoon niet leren tijdens je studie. Maar in de setting van een webinar is het veel makkelijker om hier op in te gaan, en vanuit onze ervaring kunnen we hier ook live vragen over beantwoorden.

Ben jij er ook bij? Op donderdag 11 mei om 12:00 gaan we live, tot 12:30. Meld je dan nu aan, en tot dan!

 

Solliciteer direct

Wil je groeien als professional én persoon in een jong, leergierig en enthousiast team? Wil je ontdekken wat het best bij jouw past door verschillende dingen te proberen en ervaren? Solliciteer dan nu bij In2Talent!