Leren afstuderen: hoe ik afstudeerders hielp door een creatieve handleiding te schrijven

Als ervaren In2Talenter en scriptieschrijver besloot ik vorig jaar om mijn kennis en ervaring te delen door een van de afstudeerders van In2Talent te begeleiden. Met drie afgeronde scripties in mijn schoolcarrière kon ik niet wachten om mijn kennis, ervaring en diverse tips te delen. De uitdagingen van het afstuderen, zoals het niet meer zien van het bos door de bomen en het gebrek aan een handleiding, herinnerde ik me maar al te goed.

Tijdens het begeleiden van de afstudeerder en na gesprekken met andere afstudeerders merkte ik een groeiende behoefte aan een gestructureerde aanpak voor het schrijven van een scriptie. Ook ik had tijdens mijn eigen afstuderen behoefte aan een handleiding en ondersteuning om mijn scriptie naar een hoger niveau te tillen. In de jaren na mijn afstuderen was zo’n gids helaas nog niet beschikbaar gesteld door scholen.

Door de vraag van de afstudeerders naar een handleiding en mijn passie voor het helpen van anderen en het creëren van nieuwe dingen, ben ik begonnen met het schrijven van een handleiding. Als liefhebber van het ontwerpprogramma Canva vond ik het geweldig om de tekst ook visueel aantrekkelijk vorm te geven. Vol enthousiasme ging ik aan de slag en schreef snel talloze onderwerpen en hoofdstukken. De handleiding behandelt onder andere het werkplan, de scriptiestructuur, de inhoud van een theoretisch kader en staat boordevol schrijftips. Ook de inzet van AI en de persoonlijke aspecten van het schrijfproces komen aan bod. Vragen als “Wat is een goede scriptie/privé balans?” en “Hoe en bij wie kan ik hulp vragen?” worden beantwoord. De handleiding bevat zelfs een voorbeeld van een praktisch onderzoek: is het rendabel om kippen te houden voor eieren?

Nadat ik de laatste creatieve afbeeldingen had toegevoegd de handleiding klaar  was, deelde ik deze met de nieuwe lichting afstudeerders. Met zoveel onderwerpen en praktische tips, is er voor iedereen iets leerzaams te vinden. De feedback die ik van de afstudeerders ontving, vond ik super. De handleiding werd gebruikt wanneer ze het overzicht dreigden te verliezen, de tijdbesparende tips werden opgevolgd en het werd als een waardevolle ondersteuning ervaren bij het schrijven van de scriptie. Meer tips over data-analyse welkom zouden zijn, het mooiste compliment: “We willen meer!”

Kortom, het was een fantastische ervaring om mijn kennis en ervaring te delen met volledige creatieve vrijheid. Bij In2Talent kreeg ik niet alleen de kans om een afstudeerder te helpen, maar ook om op een unieke en creatieve manier een bijdrage te leveren aan alle afstudeerders van In2Talent.

 

Lisa de Geest

 

 

Solliciteer direct

Wil je groeien als professional én persoon in een jong, leergierig en enthousiast team? Wil je ontdekken wat het best bij jouw past door verschillende dingen te proberen en ervaren? Solliciteer dan nu bij In2Talent!