Waar wil jij energie in steken?

Ken je dat… Je hebt net je haar gedaan, stapt naar buiten, en het regent pijpenstelen… Of je favoriete voetbalclub krijgt in de laatste minuut nog een goal tegen en verliest… Om chagrijnig van te worden!

Maar is dat eigenlijk niet zonde van je tijd en energie? In dit tweede artikel over onderwerpen uit het persoonlijk ontwikkelprogramma van In2Talent nemen we je graag mee in Stephen Covey’s cirkel van invloed en betrokkenheid. Deze cirkel kan inzicht geven in waar je je mee bezig houdt, waar je veel energie in steekt, welke invloed je daarop hebt en hoe je daar (onbewust) mee omgaat.

Covey’s cirkel van invloed en betrokkenheid

Soms hoop je dat je de hele wereld kunt veranderen. Zeker als je zo’n dag hebt dat niks meezit. Het liefst zou je willen dat alles anders was. Maar je hebt natuurlijk geen invloed op alles. De cirkel van betrokkenheid (de buitenste cirkel) betreft alle zaken om jou heen waar jij geen invloed op hebt, maar die wel invloed op jou hebben. Je bent hier in zekere mate wel bij betrokken, denk bijvoorbeeld aan het weer of de meest recente resultaten van je favoriete sportclub. Het is nu eenmaal wat het is. Als het regent, kan je hier niks aan doen. Je kunt hoog en laag springen of zelfs een regendans doen, maar daar gaat de zon echt niet ineens van schijnen. Probeer dus niet te veel aandacht te besteden aan wat zich in jouw cirkel van betrokkenheid bevindt, je hier druk over maken kost je onnodig energie.

De tweede cirkel die Covey beschrijft, is de cirkel van invloed. Daarin bevinden zich die zaken waar je zelf iets aan kunt veranderen en die je kunt beïnvloeden. Ook hoe goed (of slecht) je in je vel zit, valt in je cirkel van invloed. Als we hetzelfde voorbeeld als hierboven pakken, over de regen, dan kan je inderdaad niets veranderen aan het feit dát het regent. Wat je wel kan veranderen, is hoe je hier mee omgaat en hoe je hierop reageert. Dus pak een paraplu en laat de regen je humeur niet verpesten!

Wat denk jij?

Geef je liever aandacht aan dingen in je leven waarbij je betrokkenheid voelt maar waar je niets aan kan doen, of geef je liever aandacht aan dingen in je leven waar je wél invloed op hebt?

Hoe meer aandacht je richt op zaken waar je betrokken bij bent maar waar je geen invloed op hebt, hoe kleiner je cirkel van invloed en hoe groter je cirkel van betrokkenheid wordt. Je energie lekt weg, je zet reactief gedrag in en kunt zelfs (ongemerkt) een slachtofferrol gaan aannemen. Is dat het dan? Op het ene heb ik wel invloed, en op het ander niet? Zeker niet! Je kunt je cirkel van invloed ook vergroten! Hoe meer aandacht je richt op zaken waar je wel invloed op hebt en waar je zelf wat aan kunt doen, hoe groter je cirkel van invloed wordt. Het gevolg hiervan is dat je meer energie krijgt, proactief gedrag inzet en steeds vaker op zoek gaat naar kansen. Je cirkel van invloed groeit!

Aan de slag…

De cirkel van invloed is toe te passen in je werk, maar ook in je privé leven. Doordat je verantwoordelijkheid neemt word je zelf regisseur van jouw succes. Je kunt directe invloed uitoefenen op een situatie door te werken aan je eigenschappen, proactief te zijn en doelen & prioriteiten te stellen. Je kunt indirect invloed uitoefenen op een situatie door methoden van invloed toe te passen of te veranderen en door te denken in termen als ‘win-win’, creativiteit en empathie. Heb je geen invloed op de situatie? Glimlach en accepteer!

Ga bij jezelf eens na hoe vaak jij aandacht geeft aan dingen waar je geen invloed op hebt. Hoe vaak raak jij geïrriteerd door iets waar je simpelweg niets aan kan doen? Het haalt niets uit, en je kunt die tijd en energie beter steken in zaken waar je wél invloed op hebt.

Probeer je bewust te worden van de momenten dat je dat doet en vergroot zo je cirkel van invloed, net als je glimlach!

Auteurs

Wij, Laura en Arien, volgen het persoonlijk ontwikkelprogramma van In2Talent. Laura vanuit haar rol als Inkoopconsultant, Arien vanuit haar rol als recruiter en leidinggevende. Binnen het In2Talent ontwikkelprogramma zijn wij actief aan de slag met ons persoonlijk leiderschap. We worden ons bewust van ons eigen gedrag en emoties. Klinkt zweverig he? Dat valt heel erg mee! En om dat te laten zien en onze ervaringen te delen schrijven wij een serie artikelen over de onderwerpen die in het persoonlijk ontwikkelprogramma van In2Talent aan bod komen. Als je vragen hebt over onze artikelen mag je die natuurlijk altijd stellen. Je kunt ons bereiken via laura@in2talent.nl en arien@in2talent.nl.

Solliciteer direct

Wil je groeien als professional én persoon in een jong, leergierig en enthousiast team? Wil je ontdekken wat het best bij jouw past door verschillende dingen te proberen en ervaren? Solliciteer dan nu bij In2Talent!