Keuzestress: Van Beperkte Opties naar Overweldigende Mogelijkheden
Ken je dat gevoel dat je op een kruispunt staat en niet goed weet waar je naar toe moet? Je kunt links, rechts en rechtdoor maar toch sta je daar maar. Vandaag de dag moeten we overal keuzes over maken. Wat ga je eten, wat trek je aan, wat vind je daar nou van of wat wil je later worden? De keuze is reuze.
‘Vroeger’ was dat anders. Je had een paar publieke zenders op televisie, ging ieder jaar op vakantie in hetzelfde Zeeuwse kustplaatsje en vond je nieuwe baan via de buurvrouw. Je had een aantal opleidingen om uit te kiezen en deed vaak gewoon wat je ouders ook hadden gedaan, lekker makkelijk.
Zo is het (gelukkig) niet meer. De wereld ligt aan je voeten en voor letterlijk alles zijn ongelofelijk veel mogelijkheden. Dit heeft natuurlijk ook een keerzijde. Check jij een recensie of 20 voordat je kiest in welk hotel op Booking.com je een nachtje wil slapen? En weet jij altijd direct wat je wil kijken op Netflix of Videoland? Valkuil van heel veel opties is dat je eindeloos kan blijven vergelijken, redeneren en beoordelen. Dat is niet per se efficiënt of effectief.
Een wipwap in je hoofd
Keuzestress is moeite hebben met het maken van keuzes. Een wipwap in je hoofd. Het hebben van keuzestress kan te maken hebben met heel veel factoren. Het kan komen doordat de keuze té reuze is of doordat niet duidelijk genoeg is waar je precies voor kiest, maar ook doordat je de druk voelt om direct de juiste keuze te maken of doordat je denkt dat je omgeving er misschien wel anders over denkt.
Keuzestress kan je zien als een soort signaal in jouw lichaam dat aangeeft dat er iets speelt waar je nog naar moet luisteren. Juist door ernaar te luisteren kan het onrustige gevoel afnemen. Zo denkt je omgeving nog wel eens (gevraagd of ongevraagd) met je mee als het gaat om keuzes maken. En ook al bedoelen ze het nog zo goed, het betekent niet dat hun keuze voor jou ook de juiste keuze is. Probeer dus altijd de focus te verplaatsen naar dat wat voor jou belangrijk is en waar jij energie van krijgt.
Je opties beperken
Of je het nu wil of niet hebben de keuzes die je iedere dag maakt, in kleine of grote mate, invloed op jouw leven. Daarom voelt het ook zo belangrijk om de juiste keuze te maken. Hoe ouder je wordt, hoe bewuster je hiervan bent. Een ‘grote’ keuze zoals bijvoorbeeld een nieuwe baan heeft niet alleen invloed op jouw werk maar kan er ook voor zorgen dat je nieuwe dingen moet leren, dat je moet verhuizen of dat je je oude collega’s moet gaan missen. Sommige van deze veranderingen kan je van tevoren incalculeren, maar dit geldt zeker niet voor alles. Zo zal je bijvoorbeeld nooit weten hoe leuk je die nieuwe baan eigenlijk vindt, als je het niet probeert. Je kunt wel afstemmen op je gevoel en een zo goed mogelijk beeld proberen te creëren.
Voor het beperken van je keuzemogelijkheden kun je ook filters toepassen. Op Booking.com doe je het letterlijk als je op zoek gaat naar een leuk hotel. Maar figuurlijk doe je dit, bewust of onbewust, ook in het dagelijks leven. Voordat je begint met bijvoorbeeld een huizenjacht bedenk je wat voor jou belangrijk is. Aan welke eisen moet jouw nieuwe huis voldoen (locatie, minimaal 2 slaapkamers, een buiten)? En welke wensen heb je eigenlijk (het liefst drie slaapkamers, een bad, een tuin)?
Daarnaast kan je bij het maken van keuzes rekening houden met het tijdstip waarop je je hiermee bezighoudt. Is ’s avonds voor het slapen gaan wel echt het beste moment om te gaan dubben? Of kan je hier beter ’s ochtends mee aan de slag? Ook kun je bepaalde gewoonten ontwikkelen waardoor het aantal keuzes gedurende jouw dag zullen afnemen, denk bijvoorbeeld aan Steve Jobs, die elke dag dezelfde kleding aanhad.
Keuzes die niet als keuzes voelen
Gelukkig hoef je niet bij iedere keuzemogelijkheid na te denken. Je gewoontes, patronen en omgeving zorgen ervoor dat je bepaalde keuzes gewoon maakt. Zonder (al te veel) nadenken zet je iedere ochtendkoffie voordat je de laptop openklapt of pak je de bus in plaats van de fiets als het regent. En heb je er écht bewust voor gekozen dit artikel te lezen, of gebeurde het gewoon?
Keuzes kan je met je hoofd maken, maar ook met je hart. Keuzes die je met je hoofd maakt zijn o.a. gebaseerd op soortgelijke situaties die je hebt meegemaakt. Je onthoudt deze situaties en laat ze in bepaalde mate meewegen. Net als de door je omgeving geaccepteerde keuze of de meest veilige keuze kan je eerdere ervaringen onbewust meenemen in het bepalen van de beste optie. Met ‘hart-keuzes’ bedoelen we te zeggen dat je sommige keuzes op gevoel maakt: je weet het gewoon en het voelt goed. Je hoeft er dan ook niet lang over na te denken. Dit zijn eigenlijk de fijnste keuzes, maar helaas valt het puzzelstukje niet altijd direct op zijn plek.
Hoewel het misschien niet zo voelt, geldt voor het maken van keuzes ook dat oefening kunst baart. Je kan keuzes maken zien als een spier die je traint, door het vaker bewust te doen en met meer zekerheid, word je er steeds beter in en gaat het vanzelf makkelijker.
Is het nou echt zo belangrijk?
Met het altijd maken van de juiste keuze gaan we je niet helpen in dit artikel. Simpelweg omdat dit niet kan. Wat je je wel kunt afvragen is hoe belangrijk het is om altijd de juiste keuze te maken. Zijn er keuzes die echt onomkeerbaar zijn? Je weet toch niet waar je over 20 jaar staat. Of 10 jaar. Of 5 jaar. En je kunt ook niet met zekerheid zeggen dat de wensen en ambities die je nu hebt dan nog hetzelfde zijn.
Aan de slag…
Probeer je te beseffen hoeveel keuzes je daadwerkelijk maakt op een dag. Dat zijn er nogal wat. Bij de meeste keuzes die je maakt sta je niet eens stil, die maak je gewoon. Probeer deze keuzes wat bewuster te maken. Begin te oefenen met kleine dingen, je hoeft echt niet direct antwoord te geven op al je levensvragen. Neem bijvoorbeeld de keuze voor een bepaalde outfit en sta hierbij stil. Stel jezelf verschillende vragen:
- Waarom kies je voor dit setje kleding?
- Wat voor gevoel geeft het je?
- Zou je dit ook aandoen als je met niemand anders rekening houdt?
- Welke filters pas je toe in het kiezen van je outfit? (Het weer, wat je gaat doen etc.)
We zeiden het net al: oefening baart kunst. Als je je door de dag heen bewuster wordt van de keuzes die je allemaal maakt, hoe je omgaat met het maken van deze keuzes en waar je deze keuzes op baseert leer je langzaamaan te luisteren naar die dingen die voor jou belangrijk zijn. Jouw gevoel. Want uiteindelijk wil je toch de keuze maken die voor jou het beste voelt!
Auteurs
Wij, Laura en Arien, volgen het persoonlijk ontwikkelprogramma van In2Talent. Laura vanuit haar rol als Inkoopconsultant, Arien vanuit haar rol als recruiter en leidinggevende. Binnen het In2Talent ontwikkelprogramma zijn wij actief aan de slag met ons persoonlijk leiderschap. We worden ons bewust van ons eigen gedrag en emoties. Klinkt zweverig hè? Dat valt heel erg mee! En om dat te laten zien en onze ervaringen te delen schrijven wij een serie artikelen over de onderwerpen die in het persoonlijk ontwikkelprogramma van In2Talent aan bod komen. Als je vragen hebt over onze artikelen mag je die natuurlijk altijd stellen. Je kunt ons bereiken via laura@in2talent.nl en arien@in2talent.nl