Starten als inkoper, dit zijn de mogelijkheden

Je bent klaar met je studie en nu ben je je aan het oriënteren op je eerste ‘echte’ baan. Maar waar wil je werken, wat past bij jou en hoe pak je het aan? Als je inkoper wilt worden heb je diverse mogelijkheden.

Publiek of private sector

Wil je gaan werken in de private of de publieke sector? Inkopen en aanbesteden in de publieke sector vergt in praktijk een totaal ander proces dan inkopen in de private sector. Daar waar een inkoper van het bedrijfsleven zich de commerciële businessfocus aanmeet, moet de publieke inkoopadviseur zich daarnaast meer bewust zijn van de politiek en bestuurlijke besluitvorming in de publieke sector. Naast een verschil in doelstellingen van de bedrijfsvoering tussen de private en publieke markt, hebben de overheidsinkopers ook te maken met de opgelegde Europese aanbestedingsrichtlijnen.

Daarnaast is de ene organisatie de andere niet. Ga je werken bij een gemeente of bij het ministerie van Defensie, dan zit daar verschil tussen. Net zoals dat er verschil zitten tussen bijvoorbeeld een private organisatie als Heineken of één in een technische omgeving. Misschien heb je tijdens één van je stages al kennis gemaakt met de organisatie waar je wilt werken of heb je gemerkt wat voor werkzaamheden je leuk vindt en waar je je verder in wilt ontwikkelen. Mocht je het nog niet weten of publiek of privaat iets voor jou is, of welke branche het beste bij jou past dan kan je eens met inkopers praten die in diverse sectoren en branches werken om een beeld te vormen van de werkzaamheden en werkomgeving om te kijken waar jij je het beste bij voelt. Daarnaast hebben je mede studiegenoten op diverse plekken stagegelopen. Spreek eens met hun over hun ervaringen en hoe ze de organisatie of branche hebben ervaren.

Vaste functie

Naast de keuze tussen privaat en publiek heb je ook de keuze of dat je ergens een vaste functie wilt, als consultant wil werken, of dat je een traineeship wilt doen. Ga je voor een vaste functie dan ga je binnen een organisatie aan de slag met het idee om daar voor langere tijd aan de slag te gaan en daar op de inkoopafdeling jezelf te ontwikkelen. Je hebt een vaste groep met collega’s en werkzaamheden zijn vaak ook al in grote lijnen bekend.

Inkoopconsultant

Als consultant ga je via een bemiddelingsbureau op opdracht bij diverse opdrachtgevers. Vaak duren de opdrachten tussen de 6 en 12 maanden en als de opdracht is afgerond ga je naar een nieuwe opdracht(gever). Als consultant heb je de kans om bij diverse opdrachtgevers een kijkje in de keuken te nemen en te proeven aan de verschillende bedrijfsculturen. Daarnaast kan je als junior over het algemeen makkelijk switchen tussen publiek en privaat zodat je van beide een beeld kan krijgen voor je een keuze maakt waar je je het plezierigst voelt. Verschil met een vaste functie is dat je niet zeker weet waar je volgende opdracht is en wat je werkzaamheden dan inhouden. Daarnaast wisselen per opdracht je collega’s en werkomgeving.

Bekijk hier vacatures voor inkoopconsultant

Inkoop traineeship

In beide gevallen zijn er mogelijkheden voor traineeships. Diverse organisaties bieden traineeships aan. Zeker grotere organisaties bieden eigen ontwikkelprogramma’s aan. Je werkt dan binnen één organisatie, soms op verschillende afdelingen of op verschillende onderdelen van de inkoopafdeling. Daarnaast krijg je vaak training en opleiding naast je gewone werkzaamheden. Deze opleidingen zijn gericht op de visie van het bedrijf en de kennis die zij nodig achten. Ook diverse bemiddelingsbureaus bieden traineeships aan. Dan ga je op opdracht bij diverse opdrachtgever als consultant en daarnaast wordt training, opleiding en coaching aangeboden. Elk bureau biedt een net ander programma aan.

Lees hier meer over onze traineeship

Keuze maken

Om een keuze te maken is het goed om jezelf een aantal vragen te stellen. Dit zijn een aantal vragen die je jezelf kan stellen: Hoe belangrijk vind je zekerheid om te weten waar je straks werkt en wat je werkzaamheden zijn? Ben je flexibel en wil je rond kunnen kijken op de markt? Hoe belangrijk vind je het opbouwen van een relatie met je collega’s? Wil je trainingen en opleidingen naast je baan of wil je eerst werkervaring opdoen en daar op focussen?

Wat je ook zou willen doen qua baan, het is aan te raden om meerdere opties met elkaar te vergelijken. Deels kan je de informatie online vinden, maar nog beter is om met een aantal verschillende organisaties het gesprek aan te gaan. Dan ontmoet je de mensen die binnen de organisatie werken, maar nog beter, je kunt de vragen stellen die je wilt. Op die manier kun je een beeld vormen van de werkzaamheden, bedrijfscultuur en verwachtingen van jou als inkoper.

Solliciteer direct

Wil je groeien als professional én persoon in een jong, leergierig en enthousiast team? Wil je ontdekken wat het best bij jouw past door verschillende dingen te proberen en ervaren? Solliciteer dan nu bij In2Talent!